Καμουνγιάκ, (Kamunyak), «Η καρδιά μιας λέαινας».

 

 

Καμουνγιάκ, (Kamunyak), «Η καρδιά μιας λέαινας».

Στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας του 1900, στο πάρκο της άγριας ζωής Σαμπουκούρ της Κένυας, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της νεαρής λέαινας Καμουνγιάκ  και που στη τοπική διάλεκτο των Σαμπουκούρ σημαίνει «το ευλογημένο ένα».

Οι ντόπιοι και η επιστημονική κοινότητα που παρακολούθησαν το θηλυκό λιοντάρι για ένα χρόνο, από τότε έως και σήμερα δεν μπόρεσαν να δώσουν επαρκή εξηγήσεις για την συμπεριφορά της.  

Η Καμουνγιάκ εμφανίστηκε ξαφνικά στο πάρκο, κανείς δεν γνώριζε από πού ήρθε, δεν άνηκε στις τρεις γνωστές ομάδες λιονταριών που τότε διατηρούσε μαζί με τα άλλα είδη ζωής το πάρκο. Υπέθεσαν πως τα άλλα μέλη της ομάδα της είχαν πέσει θύμα δηλητηριάσεως και η Καμουνγιάκ βρέθηκε μόνη, (γιατί τα λιοντάρια ζούνε πάντα σε ολιγομελείς οικογενειακές ομάδες). Έτσι οι φύλακες μαζί με την επιστήμονα υπεύθυνη Saba Douglas-Hamilton, άρχισαν να την παρακολουθούν για να μελετήσουν τον εγκλιματισμό της στο πάρκο. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εμφάνισής της, αποσπά από την μητέρα του ένα βρέφος αντιλόπης όπου αρχίζει να το φροντίζει η ίδια με περίσσια μητρική στοργή.

  

Προκαλώντας μια ειδική αναστάτωση στο κύκλο της φύσης για τον επιστημονικό κόσμο της ζωολογίας. Η λέαινα ακυρώνει τα ληστρικά ένστικτά της και υιοθετεί μια αντιλόπη Οryx βρέφος! Η συμπεριφορά της ξεπερνά τα μητρικά ένστικτα και αποδεικνύει ότι είναι μια συμπονετική και σοφή προστάτης για το βρέφος.

Οι φυλές Σαμπουκούρ, των ιθαγενών που ζουν στο πάρκο, ομολογούν πως δεν έχουν ξαναδεί παρόμοιο περιστατικό μα ούτε και στις παραδόσεις τους υπάρχει κάτι ανάλογο.

Η επιστήμονας Σάμπα Douglas-Hamilton καλείτε να εξηγήσει αυτό το ενδιαφέρον μυστήριο της φύσης. Ποιο είναι το κίνητρο που έχει προκαλέσει στην καρδιά αυτής της λέαινα για το βρέφος της αντιλόπης; Η ίδια δεν έχει την δυνατότητα να το εξηγήσει και κάνει άμεσα την επίσημη ανακοίνωση στο διεθνή επιστημονικό κόσμο για έρευνα στη βιβλιογραφία. Πουθενά δεν υπήρξε απάντηση, μόνο αρκετοί επιστήμονες βρέθηκαν δίπλα της για να μελετήσουν το “αντιδραστικό” φαινόμενο της φύσης.

Όταν η Σάμπα μετά από έξη ημέρες ξανασυναντά το παράξενο ζεύγος της φύσης, είναι σαφές ότι βρίσκονται σε κακή κατάσταση και οι δυό τους. Η νεαρή λέαινα δεν έχει τραφεί καθόλου παρ’ όλου που είναι σε θέση να προστατεύει την Oryx βρέφος που είναι αδύναμη και λεπτή. Η Καμουνγιάκ αρνείται να αφήσει μόνη της τη μικρή αντιλόπη και δεν κυνηγά για να τραφεί, έτσι η αντιλόπη δεν τρέφετε με γάλα, αλλά και η λέαινα είναι θλιβερά υποσιτισμένες.

Σε μια προσπάθεια να την βοηθήσει ο αρχιφύλακας του πάρκου ρίχνει ένα χοντρό κομμάτι κρέας αλλά η Kamunyak αρνείται να το φάει. Καθώς οι ημέρες περνάνε η λέαινα όλο και λιγότερο είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό της ή την Oryx από τ’ άλλα λιοντάρια. Θα είναι επισφαλής το τέλος τους , ή θα καταλήξει στην τραγωδία;

Η καρδιά ενός λιονταριού είναι μια “αλλόκοτη” σπαρακτική ιστορία άγριας ζωής, που έρχεται σε αντίθεση με οτιδήποτε έχoυμε ποτέ συναντήσει.

Η ιστορία είναι αληθινή έχει γραφτεί βιβλίο και έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ και ταινία.

Ενώ οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν ξεδιαλύνει το αφυσικό αυτό μυστήριο της μητρικής συμπεριφοράς της λιονταρίνας.   

Από τις απαντήσεις στα γράμματα που έστειλε η Saba Douglas-Hamilton στους ιδικούς επιστήμονες σας παρουσιάζω την επιστολή του διακεκριμένου Δρ Craig Packer, Professsor του Τμήματος Οικολογίας, Εξέλιξης και Συμπεριφοράς των Ζώων, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

"Η καλύτερη εικασία μου είναι, ότι είναι απλώς ένα φαινόμενο και το φυσικό φαινόμενο μπορεί να μπει σε αρκετά παράξενη ρουτίνα (περίπου, κάποια απ’ τα λιοντάρια μπορεί να αποκτήσουν εμμονές με τα ελαστικά και να αρχίσουν το μάσημα σε κάθε Landrover που βλέπουν. Άλλα μπορεί να έχουν εμμονές με σκηνές από καμβά και θα ήθελαν να γρατζουνίζουν τα σχοινιά). Στοιχηματίζω ότι αυτή τη στιγμή  η λέαινα είναι 3,5 με 4 ετών. Πιθανώς αυτή να εξέλαβε την αντιλόπη –ως παιχνίδι σύνδρομο – έτσι να πω, ότι ικανοποιητική μου φαίνεται η συμπεριφορά της που έγινε μητρική. Όμως εξακολουθεί να είναι σημαντικό για μένα ότι ήταν (και είναι) ακόμα ακριβώς νεαρή. Αυτή είναι σαν ένα μεγάλο παιδί που έχει αυξηθεί υπερβολικά και μόνο ασχολείται με την κουκλίτσα της. …

Ευχαριστώ και πάλι για τη επιλογή μου επάνω σε αυτήν την ιστορία, παρακαλώ επιτρέψτε μου να ξέρω τι θα συμβεί στη συνέχεια! "

Δεκαέξι ημέρες διάρκεσε η ιστορία, που συντάραξε τον λαό της Κένυας και έδωσε ερεθίσματα για μεγαλύτερη έρευνα προς την άγρια ζωή απ’ τον διεθνή επιστημονικό κόσμο, της Καμουνγιάκ με το βρέφος Oryx της αντιλόπης.

Ένα βράδυ εξαντλημένη απ’ την ασιτία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη μικρή αντιλόπη κοντά της. Λίγο πιο πέρα παραφύλαγε ένα μοναχικό αρσενικό λιοντάρι. Η Καμουνγιάκ αφέθηκε στη λιονταρίσια φυσική μοίρα της… Από καιρό σε καιρό τα αρσενικά τρώνε τα μικρά λιονταράκια.

Το επόμενο χρόνο προσπάθησε να υιοθετήσει άλλο βρέφος αντιλόπης ανεπιτυχώς, έκτοτε χάθηκαν για πάντα τα ίχνη της από το πάρκο Σαμπουκούρ της Κένυας.

 

Αρθρογραφία δημοσιευμένη.

 

Πηγή εικόνας: http://4.bp.blogspot.com/_nfZ4Dq4OSVg/SNxVq8la8SI/AAAAAAAAETk/a0j8QibtAuE/s400/Kamunyakbaby.jpg

 

 

Annyra P. Ezmperg.