Ένας απ’ τους κωνοειδή Κουρμουλούς που έχει υποστεί σοβαρούς βανδαλισμούς απ’ τους μηχανόβιους και τις λαθρανασκαφές.

Νότιο δυτικά της πόλεως των Μεγάρων (μόλις 42 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα του κράτους), υπάρχουν τρεις κωνικοί γεωλογικοί σχηματισμοί (λόφοι). Πιθανών να είναι δημιούργημα ανθρώπινων χεριών είτε πλαστουργήματα της φύση. Ο χρόνος της κατασκευής τους μας είναι άγνωστος όπως άγνωστη είναι και η χρησιμότητα τους, εάν όντως, έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους. Η όλη εικόνα τους δίνει ένα ξεχωριστό μυστηριακό χρώμα στη περιοχή. Οι Μεγαρείς έχουν ντύσει το χώρο με όμορφες ιστορίες παράδοσης και σε όλες τις χιλιετηρίδες που πέρασαν είναι εμφανή ότι κράτησαν μια ευλαβική στάση απέναντί τους. 

Τα σημάδια των βανδαλισμών, στους λόφους, είναι εμφανή καθώς αλλάζουν επικίνδυνα το γεωλογικό τους σχήμα.

Η ίδια η έκταση που βρίσκονται οι λόφοι είναι κατάσπαρτη από αρχαία σημάδια, διότι στα χωράφια γύρω από τους Κουρμουλούς υπάρχουν όστρακα (κεραμικά αρχαία κομμάτια). 
Η ύπαρξη των λόφων στη περιοχή θα μπορεί από μόνη της να προκαλέσει το τουριστικό ενδιαφέρον και να δημιουργηθεί ένα ήπιο τουριστικό κλίμα ώστε να προσελκύσει ανθρώπους που αγαπούν τη φύση, τα μυστήρια και την ιστορία. Αν’ αυτού, ο χώρος παραμένει αναξιοποίητος και η επιδρομή των σύγχρονων ‘’βαρβάρων’’ καθημερινός τον καταστρέφει! Ο κάθε ασυνείδητος μηχανόβιος θεωρεί κατόρθωμα μαγκιάς να ανεβοκατέβει τους λόφους με τη μηχανή του και ο κάθε βέβηλος να κάνει της λαθρανασκαφές του!

Η υπέροχη θέα της πόλης των Μεγάρων, του κάμπου και του Σαρωνικού απ’ τους Κουρμουλούς.

Καταλαβαίνω πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές των Μεγάρων, τις τελευταίες δεκαετίες, είναι μεγάλα και δισεπίλυτα. Όμως θα πρέπει να κάνουμε κάτι, όλοι μαζί, ώστε να διαφυλάξουμε τούτα τα όμορφα μυστηριακά κατασκευάσματα που προικίζουν τα Μέγαρα με ξεχωριστές γεωλογικές νότες. Το περασμένο Σαββάτο (26/11/2011) βρέθηκα να πεζοπορώ στους λόφους και οι εικόνα της καταστροφής που αντίκρισα, για άλλη μία φορά, με απογοήτευσε για τη αδρανή συμπεριφορά μας… Οι Κουρμουλοί τείνουν να χάσουν το σχήμα τους απ’ τις παραπάνω προαναφερθείσες ανούσιες πράξεις των βέβηλων! Γι’ αυτό και επείγει να διαφυλάξουμε την ιστορία, τη παράδοση και να σώσουμε τους Κουρμουλούς.

 

Σημείωση:
Ευχαριστώ τον κύριο Νικόλα Γιαγκούλοβιτς που με τη δική του παρότρυνση γίνεται η ανάρτηση. Ο οποίος είναι ο υδρητής και διαχειριστής της πολύ όμορφης σελίδας του facebook «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ» στη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.facebook.com/pages/%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%91-%CE%A4%CE%A9%CE%9D-%CE%9C%CE%95%CE%93%CE%91%CE%A1%CE%A9%CE%9D/136992279670678