Ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο.

 

Μόλις γύρισα από ένα οκταήμερο ταξίδι (κρουαζιέρα), στο Ανατολικό Αιγαίο που περιελάμβανε την Τουρκία –Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Κουσάντασι- και μερικά τουριστικά νησιά της Ελλάδας –Μύκονος, Πάτμος, Ρόδος, Σαντορίνη και  Άγιο Νικόλαο στη Κρήτη-. Με ένα πλοίο Κυπριακών συμφερόντων.

Οι εντυπώσεις απ’ την σύγκριση στο τουρισμό των δύο αυτών χωρών είναι ανάμικτες. Οι φυσικές ομορφιές των νησιών της Ελλάδας όπως πάντα, ασυναγώνιστες… όμως, οι έλληνες που βρίσκονται στο εμπόριο του τουρισμού, φάνηκε για άλλη μία φορά, πως προσφέρουν ακριβές υπηρεσίες με ανύπαρκτη γνώση του αντικειμένου που εκμεταλλεύονται. 

Σαν παράδειγμα. Στη Λίνδο -Ρόδο- ένα μικρό μπουκάλι νερού το αγόρασα 1,50 ευρώ. Στον Άγιο Νικόλαο (γύρω απ’ την τουριστική λίμνη) 9 πμ, ήταν που δεν βρίσκαμε καφέ ανοικτό. Στη Πλάκα στις 11,30 πμ, τα πάντα παρέμεναν κλειστά με την δικαιολογία: ότι έκλεισαν στις 4 πμ. (Και οι τουρίστες να πηγαινοέρχονται με τα καϊκάκια στη Σπιναλόγκα). Γύρω στις 12 το μεσημέρι, άνοιξαν δύο παραλιακά ταβερνάκια (όπου σ’ ένα από αυτά καθίσαμε) και ο αλλοδαπός σερβιτόρος είχε θέσει τα δάκτυλά του στη σαλάτα, καθώς μας την έφερνε και κατόπιν σκούπιζε το χέρι του στη λιγδιασμένη βερμούδα που φορούσε… Η χωριάτικη σαλάτα δε, με ένα ψωμάκι και ένα ποτήρι νερό στοίχισε 13,75 ευρώ!  

Περίπου τα ίδια στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Μόνο οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό της Πάτμου κάπως ξεχώριζαν (εκτός βέβαια των ταξί που πληρώσαμε 30 ευρώ για 16 χιλιόμετρα). Στη Πάτμο καθίσαμε σε παραλιακό καφέ με λογικές τιμές, ενώ στη Μύκονο πάλι σε παραλιακό καφέ με την ίδια ακριβώς παραγγελία ροφημάτων, πληρώσαμε την διπλάσια τιμή!

Και αναρωτιέμαι, γιατί να έρθει ο τουρίστας στην Ελλάδα; Για να του πουλήσουμε ανύπαρκτη φιλοξενία και πανάκριβα τουριστικά προϊόντα…;

Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως ο τουρισμός μάς έμεινε σαν επένδυση κι ανάπτυξη, θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπους συμπεριφοράς απέναντι στον οποιοδήποτε που έρχεται να θαυμάσει την ιστορία, να γευτεί τη φύση, να κοιμηθεί στα καταλύματά μας, να κρατήσεις θυμίσεις από αυτή την υπέροχη Ελλάδα που όλοι μαζί βαλθήκαμε να…. την εξαφανίσουμε απ’ τον χάρτη!!!     

Είτε το θέλουμε είτε όχι, η Τουρκιά με την κατοχή των εδαφών μας, συνεχώς αναπτύσσει και καλυτερεύει τις υπηρεσίες του τουρισμού της!

Πατριώτες ξυπνήστε διότι δεν υπάρχουν πια κουτόφραγκοι… Οι χαμένοι της υπόθεσης θα είμαστε εμείς και η δόλια κουτοπονηριά μας.      

 

 
 
Advertisements