Να λοιπόν που την Τρίτη (εχθές στις 18/1/2011), έγινε αιτία ο φίλος yannidakis και θυμήθηκα ότι είχα ξεχασμένο ένα μισοτελειωμένο άρθρο για τα Σκόπια…
Σιγά- σιγά το χτενίζω και θα σας το παρουσιάσω σε συνέχειες.

Σκόπια ή;
Το 1944 ξεκίνησαν οι μεθοδευμένες κινήσεις (απ’ τα τότε κουμουνιστικά κράτη), για να την παραχάραξη ενός ακόμη κομματιού του ελληνικού εδάφους, όπου η ελληνική εθνότητά μας κατείχε από τα προϊστορικά χρόνια.
Θα ήταν φαντάζομαι κουραστικό, να αναφερθώ στις αρχαίες πηγές για την ελληνική εθνική ταυτότητα της Μακεδονίας. Ήδη έχουν επιδειχθεί/γραφτεί/ειπωθεί τόσα πολλά και αδιάψευστα στοιχεία, ώστε όλοι να γνωρίζουν πως το κρατίδιο των «Σκοπίων», ή, «Νότια Σερβία» έχει καταλάβει στη σύγχρονη εποχή (στο μεγαλύτερο γεωγραφικό μέρος του), τα εδάφη της Μακεδονίας (επιτρέψτε μου παρακαλώ, ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο να παρουσιάσω για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και των εδαφών της μόνο).
Κάποτε, στα βόρεια σύνορα της Μακεδονίας (που ήταν γεωγραφικά πολύ υψηλότερα απ’ τα σημερινά, και που καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος των Σκοπίων), υπήρξαν οι τόποι των Παιόνων και των Δαρδάνων. Η Μακεδονία τώρα, που συνόρευε με τους Δάρδανους είχε συγκρουστεί πολεμικά μαζί τους και τους είχε νικήσει. Αυτό, μας το μαρτυρά η ακρωτηριασμένη επιγραφή καθώς βρέθηκε εντοιχισμένη στην εκκλησία της Αγ. Άννας, 1 χλμ, δυτικά από το χωριό Oleveni (Ν, του Μοναστηρίου, δηλ. της αρχαίας Ηράκλειας στη Λυγκηστιδα) και δημοσιεύτηκε το 1948 από τον Ν. Vulic’ και το 1970 από τη R Papazoglou στον 20ό τόμο του αρχαιογνωστικού περιοδικού «Ziva antika» που εκδίδεται στα Σκόπια. Η μετεγγραφή του κειμένου ανήκει στον Γ Mikulcic.

4 […ΤΑ..ΑΝ..][…]στενα[…][..]φοι ταύτα [ει]ς τους [.[…ΣΑΧΡΑ. Ν] αν[α-
8 |γρά]ψαντες εις σ[τή• [λην] ανά[θ]ετε (;) εν τωι επκραν[ε]στάτωι τ[ό]η[ωι έτους Ει’ Πανήμου [..
12 […]κατλεστων [οι πα- [ρ]αταξαμενοι επί του βασιλέως Φιλίππου προς Δαρδανέ[ων
16 [λαώι λή]σαντες**
Παραλείπω τις τεχνικές λεπτομέρειες, για να δοθούν τα εντελώς απαραίτητα σχόλια.
Στ. 11, «Πανήμου»: ένατος μήνας του μακεδόνικου ημερολογίου (=Ιούνιος),
Στ. 12,ΚΑΤΛΕΣΤΩΝ: διατυπώθηκε η υπόθεση ότι πρόκειται για (ένα άγνωστο ως τώρα) άνομα εθνικό {F. Papazoglou) – η συμπλήρωση του συγκεκριμένου ονόματος δεν είναι καθόλου σίγουρη , αλλά ίσως ούτε και απαραίτητη για το νόημα.
Στ. 13-15, επί του βασιλέως Φιλίππου: ενώ η επί + γεν. συνήθως έχει χρονική σημασία, μπορεί εδώ (όπως διδάσκει ένα παράλληλο χωρίο της εποχής) να ισοδυναμεί με την υπό* «όσοι από τους (…) συστρατεύτηκαν υπό τον βασιλέα Φίλιππο».
Παρά τα αμφίβολα, είναι σαφές ότι πρόκειται για αναθηματική επιγραφή που έστησαν (από τα πολεμικά τους λάφυρα) οι σύμμαχοι που πολέμησαν με τον Φίλιππο και νίκησαν τους Δαρδάνους.
*)Η ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΗ αυτή μαρτυρία έχει τη δική της αξία, όχι μόνο γιατί αποτελεί το πρώτο, κατά πάσα πιθανότητα, ιστορικό ντοκουμέντο για τους Δαρδάνους. Με το συγκεκριμένο περιεχόμενο του ενισχύει τα γενικώς γνωστά για το φύλο αυτό από άλλες γραπτές πηγές: (α) μιλά, σε συγκεκριμένο χρόνο, για μια αποφασιστική νίκη ενός γνωστού βασιλέα των Μακεδόνων επί των Δαρδάνων, (β) διακρίνει σε δύο στρατόπεδα Μακεδόνες και Δαρδάνους -πρώτ’ απ’ όλα γλωσσικά-, συνηγορώντας, με τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο, υπέρ της ελληνικότητας των αρχαίων Μακεδόνων, ενώ, αντίθετα, όσα ξέρουμε από άλλες ντόπιες επιγραφές για τη γλώσσα των Δαρδάνων μάς απομακρύνουν ξεκάθαρα από την ελληνική. Η ίδια η παρουσία, τέλος, της επιγραφής μέσα στην περιοχή του σημερινού κρατιδίου των Σκοπίων αποκαλύπτει τις πραγματικές ρίζες του ντόπιου πληθυσμού και διαψεύδει τις όποιες διεκδικήσεις επί άλλων καταγωγικών τίτλων προβάλλει συστηματικά η κρατική του προπαγάνδα.»
Έτσι ξαφνικά, στις αρχές του 1990 άρχισαν οι φωνές των σύγχρονων και “κοιμισμένων” (πάντα σε εθνικά ζητήματα μείζονος σημασίας) ελλήνων, να επικαλούνται διεκδικώντας τα αυτονόητα, δηλαδή, πως η Μακεδονία είναι Ελληνική!!!
Ενώ, συγκεκριμένα, ήταν ενέργεια αυτή του Τίτο, με σύμφωνη γνώμη του Στάλιν, δηλ, η μετονομασία, τον Αύγουστο του 1944, από «Νότια Σερβία» σε «Μακεδονία», όπου είχε δύο κυριάρχους στόχους : ο πρώτος στόχος ήταν ο προσδιορισμός και αποδυνάμωση της Σερβίας, ο δε δεύτερος και σπουδαιότερος, η απόσπαση της Βόρειας Ελληνικής Επαρχίας της Μακεδονίας προς έλεγχο του Αιγαίου, ιδιαίτερα της πολύ σημαντικής πόλεως και λιμένος της Θεσσαλονίκης, και η στη συνέχεια δημιουργία της ψευδομακεδονίας του Αιγαίου.

 «Μας αναγκάζουν να γίνουμε Βούλγαροι». Λέει ο πρόεδρος των Σαρακατσάνων Σκοπίων κ. Δημήτρη Αποστόλου, για να συνεχίσει: «Εμείς ξέρουμε πως η ρίζα μας είναι Ελληνική!»
Προς την “κώφευση” και τον “στραβισμό” που δείχνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στα προβλήματα των «υπόδουλων» ελλήνων στα Σκοπία.
200.000 άνθρωποι δήλωσαν πως έχουν ελληνική συνείδηση, δηλαδή αυτοπροσδιορίζονται Έλληνες, στην απογραφή πληθυσμού που έγινε στα Σκόπια το 1991, στο συνολικό πληθυσμό των 2.066.718 κατοίκων. Και τούτοι, οι 200.000 ψυχές, που δήλωσαν ελληνική καταγωγή/ιθαγένεια (άλλες πηγές ανεβάζουν τους έλληνες των Σκοπίων 500.000), δεν έχουν το δικαίωμα μήτε ένα απλό πολιτιστικό σωματείο να ιδρύσουν στο πλαστό κι ανύπαρκτο μέχρι το 1944, κρατίδιο …
Ενώ…..
Το κόμμα των Σκοπιανών στην Ελλάδα που έχει την ονομασία «Ουράνιο Τόξο», αντέδρασε έντονα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για χαρακτηρισμούς κατά των Σκοπιανών στην Ελλάδα, αναφέρει η σκοπιανή «Πρωϊνή».
«Σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα, τα αιτήματά μας για ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά χάριν του ονόματος ενός λαού , μιας χώρας και μιας θρησκείας» ανέφερε η δήλωση του «Ουράνιου Τόξου».
Το κόμμα (υπογραμμίζει στη δήλωσή του, το “Ουράνιο Τόξο”) ελπίζει ότι η ημέρα αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εμπνεύσει μια νέα γενιά αγωνιστών για τα δικαιώματα των “εθνικά Μακεδόνων” αλλά και των άλλων μειονοτήτων στην Ελλάδα.
Ας θυμηθούμε ξανά, πως έγιναν τα Σκόπια «το πρόβλημα» ώστε ένα νεοσυσταθέντα κρατιδίο να διαψεύδει/πλαστογραφεί την ιστορία και να διεκδικεί την Μακεδονία.
Η επικράτηση στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο, που ήταν συνέπεια της επίθεσης και κατά της Γιουγκοσλαβίας (λόγω ανατροπής την 28η Μαρτίου 1941 της συμμάχου του Χίτλερ Γιουγκοσλαβικής Κυβερνήσεως), οδήγησαν ουσιαστικά στην δημιουργία του προβλήματος των Σκοπίων. Ο Τίτο υλοποιώντας την από το 1921 απόφαση της Κομιντέρν και όλων των Βαλκανικών Κομμουνιστικών Κομμάτων για “αυτονόμηση”(?) της Μακεδονίας… με σύμφωνη γνώμη του Στάλιν την 2α Αυγούστου 1944 κι από το Σερβικό έδαφος ανήγγειλε την ίδρυση «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας Μακεδονίας».
Έτσι ένα μήνα μετά, τον Σεπτέμβριο του 1944, απ’ την αποχώρηση Βουλγάρων και των Γερμανών από τη Σερβία, εισήλθε στη περιοχή Βαρδάσκα (Σκόπια) και κατασκεύασε έκτοτε στα χαρτιά (με τα ανύπαρκτα και πλαστά συστατικά στοιχεία) του ανύπαρκτου Μακεδονικού Έθνους. Με τον ψευδή ισχυρισμό ότι οι Αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήσαν Έλληνες, και ότι ως Σλάβοι τον 6ο αιώνα ενώθηκαν με τους μη Έλληνες Μακεδόνες έγιναν οι Σκοπιανοί Μακεδόνες με τον πιο γνωστό ήρωα τους τον Αλέξανδρο τον Μέγα.
Απ΄ την άλλη μεριά των συνόρων τώρα ας δούμε τι παίζεται;
Ο τρίτος τόμος της Αλβανικής Εγκυκλοπαίδειας στα Σκόπια, ο οποίος φέρει τον τίτλο «Αλβανική Μακεδονία», και με συγγραφέα-συντάχτη τον κ. Νιαζί Μουχαμέντι, προσπαθεί με «επιχειρήματα» να προβάλλει την αλβανική καταγωγή του Μέγα Αλέξανδρου. Ο συγγραφέας θέλει να δείξει πως ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι ούτε έλληνας, ούτε «μακεδόνας» (σκοπιανός).
Σύμφωνα με την Αλβανική Εγκυκλοπαίδεια των Σκοπίων ο βασιλιάς Φίλιππος ήταν ιλλυριός ενώ η μάνα του Αλεξάνδρου Ολυμπία, ήταν επίσης από ιλλυριούς γονείς. Ο Μέγας Αλέξανδρος έμοιαζε πολύ στη μάνα του και τα αδέρφια της από τη φυλή των Ηπειρωτών, κρατούσε ως περικεφαλαία κέρατα του τράγου, που αργότερα είχε ο Πύρρος της Ηπείρου και Ο Σκεντέρμπεης (Γεώργιος Καστριώτης).
Μάλιστα η Εγκυκλοπαίδεια του Μουχαμέντι μπαίνει και σε θέματα γλώσσας. Γράφει πως η γλώσσα με την οποία μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος με τους φίλους ήταν η αρχαία ιλλυρική της «γκέγκικης» διαλέκτου.
Αστεία για κλάματα… και οι ελληνικές κυβερνήσεις να σφυρίζουν αδιάφορα!
Ενώ στις 27 Ιανουαρίου 2011, θα γίνει η επόμενη συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και των Σκοπίων, Ζόραν Γιόλεφσκι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, «ΜΙΑ».
Και μια πρόσφατη συμφωνία στρατιωτικό-οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των Σκοπίων η οποία προβλέπει ότι το 2011 η Τουρκία θα χορηγήσει στην χώρα στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, υπέγραψαν στα Σκόπια οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των Σκοπιων, Ζόραν Κονιάνοφσκι, δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους που βοηθούν στην βελτίωση των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων των Σκοπίων και πρόσθεσε: «Στόχος της «Μακεδονίας» είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έχουμε ανάγκη από φίλους και η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους εταίρους που υποστηρίζουν τη χώρα στην πορεία της προς τη Συμμαχία».

*)Πληροφορίες, πηγές: http://history-of-macedonia.com/wordpress/2010/02/14/makedonia-dardania/

Συνεχείζεται….