Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που με έχουν παρακινήσει να γράψω ένα άρθρο για μία χρονική πορεία της ζωής τους. Τούτη, όμως η ξεχωριστή προσωπικότητα, είναι πάντα μια αρθρογραφική πρόκληση. Έτσι την αισθάνομαι, έτσι το κάνω κι έτσι γράφω αυτό το άρθρο.

Ένα προχωρημένο μεσημέρι, πριν λίγο καιρό, “ταξιδεύοντας” μέσα στο Facebook “έπεσα” στην ηλεκτρονική σελίδα της  Δήμητρας Λιάνης-Παπανδρέου και αμέσως περιδιάβηκα στο χώρο με τις φωτογραφίες της… Στη μνήμη μου ήρθαν ανταριασμένες σκέψεις… Για άλλη μια φορά, αναθεμάτισα το πολιτικό κατεστημένο… κι όλους τους παρατρεχάμενους 

που στοιβάζονται τρέχοντας πίσω του, προσκυνώντας την εξουσία, αλλά όχι τους ανθρώπους που την αντιπροσωπεύουν…  

Η Δήμητρα, είναι αλήθεια, ότι μου ήταν πάντα συμπαθής, γιατί πιστεύω, πως είχε τη “στόφα” του ειλικρινές καθημερινού κοριτσιού, ήταν (για μένα) η εικόνα της ζωντανής νέας ελληνίδας που γνώριζε να αγωνίζεται και να διεκδικεί την καθημερινότητα.

Κάποια στιγμή συνάντησε τον ήρωα των ονείρων της,  που δεν ήταν άλλος απ’ τον όντας χαρισματικό πολιτικό ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου.

Επόμενο ήταν, η ζωή και των δύο ν’ αλλάξει άρδην…  Εκείνος ηλικιωμένος και αρκετά κουρασμένος απ’ τις πιέσεις της πολιτικής του καριέρας, εκείνη ένα κλασικό βαλκάνιο ροδαλό κορίτσι, ώστε δεν άργησε να θεριέψει η φωτιά των αισθημάτων. Ώσπου στις 13 Ιουλίου του 1989 επισημοποιήθηκε η σχέση τους.

Καμία κοπέλα, καμία γυναίκα και ποτέ στην Ελλάδα, δεν υπέστηκε τόσα δεινά επειδή απλά έκανε το “λάθος” να αγαπήσει… Όσα έζησε η Δήμητρα μετά απ’ τον γάμο της με τον Ανδρέα Παπανδρέου!

Ποτέ δεν συγχώρησαν ό,τι αυτό το καθημερινό βαλκάνιο κορίτσι, έγινε η μούσα του Ανδρέα Παπανδρέου, ποτέ δεν την σεβάστηκαν για εκείνο που έγινε … Η επίσημη, δηλαδή, τρίτη γυναίκα του Προέδρου του ΠαΣοΚ και Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε σωστά σκιαγραφήσει την προσωπικότητα της Δήμητρας, στη συνέντευξη που είχαν δώσει από κοινού, στο δημοσιογράφο Θανάση Λάλα κι είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Το Βήμα» , τότε είχε πει: «Η ευθύτητά της. Το ότι δεν προφυλασσόταν όταν μιλούσε για ανθρώπους και καταστάσεις και δεν ενέδιδε σε κανέναν συμβιβασμό… Από την αρχή της σχέσης μας η Δήμητρα ήταν ένας άνθρωπος πάνω και πέρα από τα συνηθισμένα. Είχε μια ξεχωριστή σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Εκείνο που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν η έλλειψη κάθε ιδιοτελούς φιλοδοξίας που θα μπορούσε να αναπτύξει πλάι μου».

Ναι, τούτη ακριβώς ήταν και είναι η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου κι όπου πιστεύω ότι ακόμη κρατά επτασφράγιστα τα χαρτιά της…. Κι ας την τιμωρούν ακόμη…

 


Advertisements