ΝΑΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΥ – ΘΗΣΕΙΟ – ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ «ΑΚΑΜΑΤΗΣ»

 

Ο Ναός του Ηφαίστου είναι χτισμένος πάνω στο λόφο του Αγοραίου Κολωνού, στο δυτικό μέρος της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας κι είναι ένας από τους πλέον διατηρημένους αρχαίους ναούς του ελληνικού χώρου. Μετά τη ολική καταστροφή της πόλης των Αθηνών, των 3ο μ.χ. αιώνα, απ’  την Βαλτική φυλή των Ερουλών, λεηλατήθηκε κι ο Ναός του Ηφαίστου ώστε έπαψε πλέον να λειτουργεί στην αρχαία ελληνική θρησκεία.

Ο Ναός είναι δωρικού ρυθμού, περίπτερος, εξάστυλος ναός, με πεντελικά μάρμαρα, ενώ εικάζετε πως είναι κτισμένος από τον αρχιτέκτονα Ικτίνο.

Έχει 13 κίονες σε κάθε πλευρά μήκους και 6 κατά πλάτος. Ο σηκός του χωρίζεται σε πρόναο, ναό, οπισθόδομο.  Από αρχαιολογικής/ιστορικής πλευράς είναι παλαιότερος του Παρθενώνα γιατί άρχισε να οικοδομείτε το 450 π.χ. Το 445 π.χ.  ολοκληρώνονται οι μετόπες με τους άθλους του Ηρακλή και τα γλυπτά του ανατολικού αετώματος.

Κατά την αρχαιότητα στο εσωτερικό του ναού υπήρχαν αγάλματα του Ηφαίστου και της Αθηνάς κατασκευασμένα από τον Αλκαμένη, 421 -415 π.χ.

Το πότε έγινε η μετατροπή του αρχαίου αυτού ναού σε χριστιανικό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Καθώς η πιο παλαιή αναφορά που υπάρχει για το μνημείο, σαν χριστιανικός Ναός είναι  το 1690, που αναφέρεται επίσημα σαν τέτοιος.

Γνωστή όμως μας είναι πότε έγινε η τελευταία χριστιανική λειτουργία στον Αϊ Γιώργη τον Ακαμάτη, όπου ήταν στις 2 Φεβρουαρίου του 1833. Όταν δε η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1833, η κοινοποίηση του σχετικού βασιλικού διατάγματος έγινε σε τούτο το Ναό καθώς ήταν και η τελευταία δημόσια προσέλευση των Αθηναίων.

Η παράδοση λέει ότι η ονομασία «Ακαμάτης» του δόθηκε επειδή στην τουρκοκρατία λειτουργούσε μόνο μια φορά το χρόνο και αυτή στη γιορτή του.  Αντ΄ αυτού η πιο λογική εκδοχή είναι να προέρχεται εκ παραφθοράς του ονόματος του γιου του Θησέα και της Φαίδρας, του Ακάμαντα.