Ήταν επόμενο μετά από τα καθημερινά θύματα χολέρας στην Αϊτή (τη βασανοχτυπημένη αυτή χώρα που μέχρι στιγμής μετρά 1150 θανάτους και χιλιάδες ασθενείς), να βρεθούν κρούσματα και στο έδαφος των ΗΠΑ.

Το πρώτο λοιπόν κρούσμα χολέρας που συνδέεται με την επιδημία της Αϊτής καταγράφηκε στη Φλόριντα. Πρόκειται για μια γυναίκα που είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Αϊτή και επέστρεψε στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το πολιτειακό υπουργείο Υγείας της Φλόριντα.

Η χολέρα είναι μια πάθηση που παίδεψε με επιδημίες την ανθρωπότητα για αρκετούς αιώνες. Στην ιστορία αναφέρθηκαν 3 μεγάλες πανδημίες χολέρας το 1823, το 1841 και το 1854, οι οποίες συνήθως εξαπλώνονταν από τις Ασιατικές προς τις Ευρωπαϊκές χώρες και από εκεί στην Αμερική.

 Το Vibrio cholerae είναι μια μόλυνση που προκαλείται από το βακτήριο, το δονάκιο της χολέρας. Αυτό το “μικρόβιο” παράγει συνεχώς στο σώμα του ασθενούς μια ουσία η οποία προκαλεί συνεχή, μεγάλη υγρή διάρροια και εμετούς.

Μπορεί να ακούγεται απλό μα στην πραγματικότητα είναι πολύ επικίνδυνη πάθηση αφού γρήγορα το σώμα αφυδατώνεται χάνοντας την ελαστικότητα του το δέρμα, τα μάτια του αρρώστου είναι χωμένα μέσα στο κρανίο και τελικά επέρχεται ο θάνατος.

Ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια επιδημία χολέρας είναι ιδιαίτερα αυξημένος στους διάφορους καταυλισμούς και σε τόπους που έχουν μολυνθεί εξαιτίας των ανθυγιεινών τρόπων λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Περισσότερες από 60 χώρες αναφέρουν επιδημίες χολέρας κάθε χρόνο

Το ποσοστό των περιπτώσεων χολέρας στο γενικό πληθυσμό είναι 1-2%, ενώ στους καταυλισμούς ανεβαίνει στο 5%. Το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο σε περιπτώσει επιδημίας

Ένας ασθενής που λαμβάνει θεραπεία μπορεί να χάσει περισσότερα από 50 λίτρα υγρά σε μια κρίση χολέρας. Αν δε λάβει θεραπεία θα πεθάνει από αφυδάτωση αρκετά νωρίς.

Ο θάνατος συνήθως έρχεται όταν ο ασθενής χάσει το 10-15% του βάρους του. Στις οξείες περιπτώσεις αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες

Η χολέρα μπορεί να σκοτώσει των 50% των ασθενών στην περίπτωση που δε χορηγηθεί άμεσα θεραπεία…