Η Γερμανία στο Α΄ και στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο βρέθηκε με τσαλακωμένες τις επεκτατικές βλέψεις της από την σαρωτική ήττα που υπέστηκε. Διότι ακόμη τον περασμένο αιώνα οι πόλεμοι στη Δύση γινόντουσαν με τις “κλασικές” μεθόδους, δηλαδή με όπλα και όλα τα άλλα συναφή… Ο Ελληνικός λαός κι απ’ τους δύο αυτούς τελευταίους πολέμους βρέθηκε με τη πλευρά των νικητών -συμμάχων παρ’ όλου που πολέμησε αμυνόμενος.  

Στο Α΄ παγκόσμιο πόλεμο (Αύγουστος/1914 –Νοέμβριος/1918).  Η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό τον πόλεμο, και απ’ το πλευρό των συμμάχων έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα με τη θριαμβευτική νίκη κατά των Γερμανοβουλγάρων στα υψώματα του Σκρά Ντι Λέγκεν στις 30 Μαΐου 1918 και τη συμμετοχή των Ελληνικών δυνάμεων στη τελική επίθεση και διάσπαση του μετώπου, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Ώστε ο Φρανσαί ντ’ Εσπερέ, αρχιστράτηγος του Βαλκανικού Μετώπου, με αφορμή το νικηφόρο αγώνα των Ελλήνων θα σημειώσει: «Ιδιαιτέρως διά τον Ελληνικόν στρατόν τονίζω τον ζήλον, την ανδρείαν και την παροιμιώδην ορμήν, τα οποία επέδειξε κατά τον υπ’ αυτού διαδραματισθέντα ένδοξον ρόλον επί των οχθών του Στρυμώνος και του Αξιού».

Στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο (7 Ιουλίου/1937 – 2 Σεπτεβρίου/1945). Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.   

Μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού, οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τις ιταλικές  δυνάμεις σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Στις 6 Απριλίου του 1941 επιτέθηκαν οι Γερμανοί και στις 27 Απριλίου του 41εισήλθαν στην Αθήνα. Η ύψωση της ναζιστικής σβάστικας στην Ακρόπολη σηματοδότησε την αρχή της γερμανικής κατοχής. Η Ελλάδα περιήλθε σε τριπλή κατοχή, αφού διαμοιράστηκε ανάμεσα στους Γερμανούς και τους συμμάχους τους, Ιταλούς και Βούλγαρους
Μετά την προέλαση του Σοβιετικού στρατού οι Γερμανοί αναγκάζονται να υποχωρήσουν απ’ την Ελλάδα. Η αναχώρησή τους άρχισε από την Πελοπόννησο και τα νησιά, ενώ στις 12 Οκτωβρίου 1944 απελευθερώθηκαν η Αθήνα και ο Πειραιάς.

Ο Στάλιν είχε πει για τα ηρωικά ανδραγαθήματα του Ελληνικού έθνους σε ραδιοφωνική ομιλία: «Λυπάμαι διότι γηράσκω και δεν θα ζήσω επί μακρόν διά να ευγνωμονώ τον  Ελληνικόν Λαόν, του οποίου ή αντίστασις έκρινε τον Β΄ Παγκόσμιον Πόλεμον.»

Ο Αδόλφος Χίτλερ: «Χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Έλληνες, εξ’ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, και με επολέμησαν με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον….»

Ο Ουίστον Τσώρτσιλ: «Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει το ελάχιστο εκείνων των πράξεων αυτοθυσίας των Ελλήνων, που ήταν καθοριστικός παράγων της νικηφόρου εκβάσεως του κοινού αγώνα των εθνών, κατά τόν Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διά την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπειαν.» …….. «Εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και ή γενναιοψυχία τους, ή έκβαση τού Β’ Παγκόσμιο Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη.»

Και πάλι ο Τσώρτσιλ: «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.»

Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ: «Εις την Ελλάδα παρασχέθη την 28ην Οκτωβρίου 1940 χρόνος τριών ωρών διά ν’ αποφασίσει πόλεμον ή ειρήνην, αλλά και τριών ημερών ή τριών εβδομάδων ή και τριών ετών προθεσμία να παρείχετο, ή απάντησις θα ήτο ή ίδια.» ……. «Οί Έλληνες εδίδαξαν δία μέσου των αιώνων την αξιοπρέπειαν. Όταν όλος ό κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ό Ελληνικός λαός ετόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητον τού γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανον πνεύμα της ελευθερίας.»

Όμως, σήμερα σε τούτο τον οικονομικό πόλεμο, που πάλι ηγείται η Γερμανία στην Ευρώπη, με τις ολοφάνερες προσπάθειες για να επεκταθεί κυρίως οικονομικά και ίσως, μετέπειτα γεωγραφικά ποιό θα είναι το αποτέλεσμα; Οι Έλληνες δεν έπαψαν να είναι ήρωες!

 

 

Advertisements