Ο Καραγκιόζης ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ.

 

Με αφορμή τα σχόλια που ακολούθησαν τη χθεσινή αναρτημένη αρθρογραφία του χώρου μου…

Σκέφτηκα πως θα ήταν σωστό, να γράψω  μια αρθρογραφία, ξανά και πιο αναλυτική για τον Καραγκιόζη, με περισσότερα και αδιάσειστα στοιχεία για την καταγωγή του.

*)Καραγκιόζης δεν είναι Τουρκικό επίθετο, καθώς, ούτε φυσικά και το επίθετο Μαυρομάτης.

*)Ποτέ ο λαός της Τουρκίας δεν είχε την αγάπη να παρακολουθήσει θέατρο σκιών για να διασκεδάσει, (ο καραγκιόζης ήταν ΤΟΤΕ μια ελάχιστη διασκέδαση μόνο για τους πασάδες)… Οι Τούρκοι, ψυχαγωγούνται πολιτιστικά, με τις ιστορίες του Νάστερντιν Χότζα.

Ενώ ο δικός μας «Μαυρομάτης», ο Έλληνας Καραγκιόζης, έχει τις καταβολές του απ’ τον ομηρικό Θερσίτη.

Ήταν ο Θερσίτης (όπως μας αναφέρει ο Όμηρος), αλλήθωρος, κουτσός, αυθάδης, δειλός, με ελάχιστα μαλλιά στο κεφάλι του, και στραβοπόδαρος. Τούτος ήταν λοιπόν ο ΠΑΤΕΡΑΣ του ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ. Διότι, ήταν εκείνος που δεν δεχόταν να γίνετε ένας δεκαετής πόλεμος για την αρπαγή της Ελένης!!!

*)Όλες οι φιγούρες του θεάτρου σκιών του Καραγκιόζη, είναι ελληνικές και με ξεκάθαρες καταβολές απ’ τον πανάρχαιο ελληνικό πολιτισμό. Για αυτό κι εάν οι Τούρκοι έχουν να επιδείξουν κάτι γύρω απ’ τον Καραγκιόζη, είναι μια ΝΕΚΡΗ υπόθεση, εφ όσων ο θεσμός των πασάδων (όπου σαν ελίτ, διασκέδαζαν με κλεμμένες απ’ την Ελλάδα ψυχαγωγίες), έπαψε να υπάρχει προ πολλού…

*)Ο πρόεδρος της τουρκικής ένωσης σωματίων των καραγκιοζοπαιχτών, ένας παλαιός καραγκιοζοπαίχτης, ο Οτσάλ, (κι όταν στο άψε σβήσε δημιουργήθηκαν σωματεία για την προστασία όχι μόνον του Καραγκιόζη, αλλά και του Χατζηαβάτη, στη Τουρκία), δήλωσε: «ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περί τους 400 καραγκιοζοπαίχτες, ενώ στην Τουρκία κανένας».

*) Δεν είναι ίδιος ο Τούρκος Καραγκιόζης, πουθενά δεν ομοιάζει με τον έλληνα Καραγκιόζη, καθώς ο δικός μας Καραγκιόζης, ο Έλληνας, προαιώνια ψυχαγωγώντας έθρεψε τις ελληνικές γενιές με τα θρασύδειλα κατορθώματά του.

Φίλοι μου, πραγματικά με λυπεί ( η επιφάνια ) που αντιμετωπίζουμε τις πολιτισμικές μας αξίες κι αρχές…

Να είσαστε πάντα καλά και να περνάτε όμορφα.

 

Πηγή εικόνας:http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/getImage.do?size=medium&id=56437&format=.jpg

 

 

Άννα

 

Advertisements