Ραμνούς.
 

ΡΑΜΝΟΥΣ, ή, ΡΑΜΝΟΥΝΤΑ. Η άγνωστη σημαντική αρχαιολογική περιοχή της Αττικής.

  

 

Στο βορειανατολικό άκρο της Αττικής βρίσκεται ο αρχαίος Δήμος της Ραμνούς. Η φυλή που κατοικούσε εκεί, ήταν η Αιαντίδα και σώζονται στο μέρος εκείνο, τα δημοφιλής ιερά της Αρχαίας Ελλάδας (όπου ήταν, το πρώτο αφιερωμένο στη θεά Νέμεση, ενώ το δεύτερο στη Θέμιδα), και πολλοί αρχαίοι συνοικισμοί. Εφόσον η Ραμνούντα, συνεχώς κατοικούταν από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τα τέλη του 4ο αιώνα μ.Χ..

 

Το ιερό της Νέμεσης

 

Σήμερα ο επισκέπτης έχει, στη Ραμνούς, την άνεση να γνωρίσει πάρα πολλά αρχαία κτίσματα, όπως δρόμους, θέατρο, οχυρά, αλλά και παράλληλα να απολαύσει ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο, με ανόθευτους φυσικούς κόλπους που βλέπουν στον Ευβοϊκό (και εάν είναι καλοκαίρι, να κολυμπήσει σε καθάρια νερά). Ακόμα, προσφέρει στον επισκέπτη (όλες τις εποχές του χρόνου), πανοραμική θέα από τα φρούρια της αρχαίας πόλης μέχρι τη θάλασσα.

Η Ραμνούντα έχει την τύχη να βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές στην εποχή μας. Έτσι ο πιο εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος της Αττικής να παραμένει άγνωστος στα τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους της Αθήνας.

Σίγουρα αξίζει να επισκεφτούμε όλοι οι Έλληνες την Ραμνούντα μια και οι ξένοι ήδη την έχουν ανακαλύψει!

 

 

Ραμνός λέγεται, ένας αγκαθωτός θάμνος και πιθανών να έδωσε το όνομά του στη πανέμορφη αυτή περιοχή της Αττικής όπου οι προγονοί μας λάτρευαν τις θεές (Νέμεση- Θέμις). Το περίφημο ιερό της Νεμέσεως αποτελεί δε, το σημαντικότερο ιερό της θεότητας στον ελλαδικό χώρο!

Το ιερό του Ραμνούντα είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη στην αρχαιότητα. Ο αρχαϊκός ναός της Νεμέσεως καταστράφηκε από τους Πέρσες κατά την εισβολή του 480/479 π.Χ. όπως και τόσα άλλα κτίσματα της Αττικής. Το άγαλμα της θεότητας το είχε φιλοτεχνήσει ο Φειδίας. Το μάρμαρο το είχαν φέρει οι Πέρσες και το προόριζαν για να φτιάξουν τρόπαιο ύστερα από την κατάληψη της Αθήνας. Βέβαια οι Πέρσες δεν κατέλαβαν ποτέ την Αθήνα. Αυτό το ιερό της Νέμεσης ήταν που είχε υποκινήσει τον αθηναϊκό στρατό να πολεμήσει στον Μαραθώνα.

 

                                                                                        Παραλίες στη Ραμνουντα.

 

Το 322 π.Χ. ο ναύαρχος του Μακεδονικού στρατού Κλείτος αποβίβασε στρατό στο Ραμνούντα. Από εκεί τον εκδίωξε ο Φωκίων που κατέλαβε το φρούριο. Το 296 π.Χ. το φρούριο το κατέλαβε ο Δημήτριος ο Πολιορκητής. Στους ελληνιστικούς χρόνους αρχίζει η παρακμή. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι επισκέφτηκε το Δήμο του Ραμνούντα στα μέσα του 1ου αι. μ.Χ. Για το ναό του Ραμνούντα ενδιαφέρθηκε και ο Ηρώδης ο Αττικός που ίσως χρηματοδότησε την επισκευή του. Ο τόπος εγκαταλείπεται σταδιακά, αλλά μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. οι ναοί της Νέμεσης και Θέμιδας εξακολουθούν να διατηρούνται. Στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ. τοποθετείται η καταστροφή του αγάλματος της θεάς.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν την ιστορία μας, αλλά και μαγευτικούς τόπους της Αττικής.

 

Αρθρογραφία δημοσιευμένη.

 

Annyra P. Ezmperg

 

 

πηγή εικόνων:http://www.arxaiologia.gr/assets/media/PHOTOS/5138.jpg, http://archive.enet.gr/online/dspphoto?id=234572,  http://www.greekhotel.com/sterea/attica/ramnounda/beach/IMG_6965_c.jpg

 

 

Advertisements