Η Ορθόδοξη θρησκεία και η εξέλιξη του Ελληνικού κράτους.

 

 

 

Θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε την θρησκεία από την εξέλιξη της ζωής στην Ελλάδα;

Μια διαχώριση που θα έβαζε τους κανόνες της πολιτείας σε μια “υποτιθέμενη” σειρά, καθώς την επιζητούν διάφοροι κύκλοι στην Ελλάδα.

Σήμερα στην Ελλάδα, φαίνεται έντονη η “ανάγκη” για την επιβολή της διαχώρισης αυτής.

Για όλα, ίσως, (λένε κάποιοι και εννοούν την οικονομική κρίση/στήριξη), να φταίει η θρησκεία που δεν βρίσκεται έμπρακτα στο πλάι της κοινωνίας…Η περιουσία της Εκκλησίας, φωνάζουν, είναι η λύση!

Καθείς όμως γνωρίζει ό,τι η Ορθόδοξη Εκκλησία από την αρχή (με την ανασύσταση του Ελληνικού κράτους), ήταν υποστηριχτής στη οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας. Με την επανάσταση του 1821 βρέθηκε η Ορθόδοξη θρησκεία μέσα στον αγώνα με οικονομική, με υλική και ανθρώπινη βοήθεια -Αρχιερείς, Ιερείς και μοναχοί συμπολεμούσαν τους Τούρκους- μαζί με τους “λαϊκούς” εξεγερμένους Έλληνες. Οι περισσότερες Ορθόδοξες Μονές της Πελοποννήσου, έλαβαν σημαντικό μέρος στην παλιγγενεσία του έθνους. Αμέσως μετά οι Μονές χορηγούσαν μεγάλη οικονομική στήριξη στην παιδεία και την τροφοδοσία των φτωχών Ελλήνων. Με νόμο όμως του 1833, ο Αντιβασιλέας Όθωνας αποσπά σχεδόν όλη την Εκκλησιαστική περιουσία και την προσαρμόζει στο Βαυαροκρατούμενο κράτος, οπότε οι Μονές που παρέμειναν ήταν ελάχιστες και έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να θρέψουν ούτε τους μοναχούς τους!

Επειδή ο Όθωνας ήταν ανήλικος, σχηματίστηκε επιτροπή αντιβασιλείας από τους Βαυαρούς Άρμανσμπεργκ (πρόεδρο), Μάουρερ, Έιντεκ, Γκρένερ και Άμπελ. Η περίοδος της Αντιβασιλείας κράτησε από το 1832 μέχρι το 1835 και υπήρξε εξαιρετικά σκληρή για την χώρα. Από τα πρώτα διατάγματα ήταν η διάλυση των ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων των οπλαρχηγών και των μοναστηριών. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και κάποιες εξεγέρσεις πνίγηκαν στο αίμα. Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν πολλοί γνωστοί καπετάνιοι, όπως οι Κολοκοτρώνης, Πλαπούτας, που καταδικάστηκαν αρχικά σε θάνατο, αλλά η ποινή τους μετατράπηκε σε 20 χρόνια φυλακή! Επίσης έκλεισαν όλα τα μοναστήρια που είχαν κάτω από 6 μοναχούς και οι ελλαδικές επισκοπές περιορίστηκαν σε 10. Έκλεισαν τα γυναικεία μοναστήρια και απαγορεύτηκαν οι δωρεές. Εκποιήθηκε τέλος η περιουσία των διαλυθέντων Εκκλησιών και Μονών για τα κονδύλια του κράτους γεγονός που προκάλεσε απομάκρυνση από παραδόσεις και εφαρμογή ενός καισαροπαπικού σχεδίου των Βαυαρών.

Στις δεκαετίες, κατόπιν του 1960-1970, χιλιάδες τα στρέμματα χωραφιών που μοιράστηκαν απ’ την Εκκλησία σε φτωχές ελληνικές οικογένειες.

Το 1982 Μ. Δρεττάκης ως υπουργός οικονομικών είχε εισηγηθεί τις βασικές αρχές ενός φορολογικού νομοσχέδιου στο οποίο συμπεριελήφθησαν οι πρώτες ιδέες για τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα κ.λπ. Ήταν ένα νομοσχέδιο που είχε αρχίσει να συντάσσει και το ΚΥΣΟΠ και ομόφωνα έδωσε τη συγκατάθεσή του. Προβλεπόταν αφορολόγητο 25 εκατομμυρίων δραχμών και η φορολόγηση γινόταν κλιμακωτά με αυξανόμενους συντελεστές, ανάλογα με το ύψος της περιουσίας. Ενθουσιασμένος ο Δρεττάκης προώθησε το νομοσχέδιο στη Βουλή όπου ψηφίσθηκε πανηγυρικά τον Μάιο του 1982 και ετέθη αμέσως σε εφαρμογή. Σε λίγες ημέρες μάλιστα είχαν υποβληθεί πάνω από 1 εκατομμύριο δηλώσεις φορολογουμένων με αναγραφή της ακίνητης περιουσίας τους, από τους πρώτους δε ήταν και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Και ακριβώς, αυτή τη στιγμή του θριάμβου, αφού το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ φορολογούσε τον πλούτο όπως αυτός εκφραζόταν με την ακίνητη περιουσία, ξεσπάει σαν κεραυνός η κρίση. Ο Δρεττάκης ειδοποιείται από το Καστρί ότι ο Ανδρέας απεφάσισε να τροποποιήσει τον νόμο και να ορίσει ότι δήλωση υπαγωγής στη φορολογία ακίνητης περιουσίας θα κάνει προαιρετικά όποιος εκτιμά ότι η αξία της υπερβαίνει τα όρια του νόμου. Ο Δρεττάκης αισθάνεται κεραυνόπληκτος και δηλώνει ότι εάν ο πρωθυπουργός προβεί σε τέτοια ανακοίνωση, αυτός θα παραιτηθεί….

Η παραίτηση του υπουργού οικονομικών Μ. Δρεττάκη σηματοδοτήθηκε και με την τροποποίηση του φορολογικού νόμου…Και που η αλήθεια είναι ό,τι εναντίον του νόμου του Δρεττάκη υπήρξε μια έντονη αντίδραση από ισχυρά συμφέροντα καθώς ξεκινούσαν από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών και έφθαναν στους μεγαλοξενοδόχους.

Σήμερα ας ευχηθούμε, η σοσιαλιστική πάλι κυβέρνηση να προχωρήσει το φορολογικό νομοσχέδιο που εργάζεται για όλους τους Έλληνες να μην συνοδευτεί από υπουργικές παραιτήσεις και για μια ακόμη φορά, η Ορθόδοξη Εκκλησία να σταθεί αρωγός της εξέλιξης του Ελληνικού κράτους.

 

Αρθρογραφία δημοσιευμένη.

 

Annyra P. Ezmperg.

 

 

Advertisements