Απ’ τον μύθο των Αθηναίων (Θησέας και μινώταυρος) ο Έβανς ονόμασε Μινωικό τον πολιτισμό της αρχαίας Κρήτης και τα περίτεχνα λαμπρά Ανάκτορα στις διάφορες τοποθεσίες που υπάρχουν εκεί, κατοικίες των μυθικών βασιλιάδων με το όνομα Μίνωα.

Έκτοτε, μιλώντας, ή, γράφοντας η παγκόσμια αρχαιολογική/ιστορική/επιστημονική κοινότητα για τον αρχαίο Κρητικό πολιτισμό, τον ονομάζουν Μινωικό για να τον ξεχωρίσουν (γιατί άραγε;) από την φυσική γεωγραφική και εθνολογική του θέση.

Στις μέρες μας, και μέσα από “σκοτεινές” προϊστορικές διαδρομές, γίνονται προσπάθειες να συνδεθεί ο πολιτισμός με τους Βαβυλώνιους η ακόμα με τον Εβραϊκό πολιτισμό κάτω από “συνοπτικές” διαδικασίες…Αποκόβοντας τον σημαντικό αυτόν πολιτισμό από την συνέχεια της ιστορία της Ελλάδας!

Η απάντηση όμως θα έρθει πάρα πολύ σύντομα από τη Ζώμινθο που βρίσκεται ήδη (από τις αρχές της δεκαετίας του 1980) σε ανασκαφικές διεργασίες από τον σπουδαίο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη.

 

«Ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης δηλώνει: -ότι η Ζώμινθος είναι η ανασκαφή της ζωής του-, γεγονός που προκαλεί έκπληξη αφού έχει να περηφανεύεται για μερικές από τις σπουδαιότερες προϊστορικές ανασκαφές στην Κρήτη (Αρχάνες, Ιδαίο Αντρο).

Όπως λέει ο ίδιος ο Γιάννης Σακελλαράκης: «Η Ζώμινθος είχε την τύχη μετά την καταστροφή της να μείνει όπως έπεσε, χωρίς να χρησιμοποιηθεί ξανά το δομικό της υλικό ή να κατοικηθεί η περιοχή ξανά, ενώ δεν έπεσε θύμα σύλησης (λαθρανασκαφών). Συνεπώς η ανασκαφή θα φέρει όλο της τον πλούτο στην επιφάνεια. Από την άλλη η Ζώμυνθος βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή σε ένα απολύτως φυσικό περιβάλλον που διατηρείται από την αρχαιότητα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Δίνει την ευκαιρία λοιπόν να αναπλαστεί κατά το μέγιστο δυνατό η εικόνα της μινωικής εποχής».

Όσο για το μέλλον, ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης και οι συνεργάτες του έχουν ένα όνειρο: να δημιουργηθεί αρχαιολογικός δρυμός στον Ψηλορείτη γύρω από τη Ζώμινθο. Δηλαδή τα αρχαία να παραμείνουν στη φυσική τους κατάσταση σε ένα περιβάλλον που δεν έχει υποστεί ανθρώπινη παρέμβαση από την αρχαιότητα, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να νιώσει τη «μινωική γαλήνη».»

 

Περίπου επτά χιλιάδες χρόνια πριν, ο Κρητικός ή Μινωικός Πολιτισμός, ο πρώτος μεγάλος πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη, και που άκμασε στο μεγαλύτερο μέρος των παράλιων του Αιγαίου γεννήθηκε στη Κρήτη όπως μας αποδεικνύουν οι ιστορικές μαρτυρίες. Οι αρχαίοι Κρήτες, παραμένουν άνθρωποι “αινιγματικοί” αλλά ήταν υπέρλαμπρα καλλιεργημένοι, πολεμιστές, έμποροι, καλλιτέχνες και έμπειροι ναυτικοί.

Ήταν εκείνοι οι πρώτοι που δημιούργησαν και χρησιμοποίησαν γραπτή γλώσσα στην Ευρώπη – η οποία αποκρυπτογραφήθηκε μόλις μερικά χρόνια πριν. Πάνω στην ακμή τους και ενώ ακόμα στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάποιο «αντίπαλο δέος», ο Μινωικός Πολιτισμός καταστράφηκε και εξαφανίστηκε για πάντα, αφήνοντας μόνο εντυπωσιακά δείγματα της ανωτερότητας του. Το ανεξήγητο τέλος του πολιτισμού οδήγησε πολλούς αρχαιολόγους, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Μαρινάτος και ο Άγγλος Έβανς, να συνδέσουν την καταστροφή με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Για πολλά χρόνια οι απόψεις των αρχαιολόγων και επιστημόνων διίσταντο.

Σχετικά πρόσφατα όμως έρευνες γεωλόγων και αρχαιολόγων στην Κρήτη, τόσο στην Κνωσό όσο και στο Παλαίκαστρο, αποκάλυψαν μια άλλη πολύ πιθανή εξήγηση.

Ο αρχαιολόγος Stuart Dunn αποδεδειγμένα υποστηρίζει ότι η τέφρα από τη Σαντορίνη πιθανότατα σκίασε την Κρήτη για κάποιες μέρες αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό.

Ο αρχαιολόγος Sandy McGillivray που μελετά εδώ και πολλά χρόνια τον Κρητικό πολιτισμό και τα στοιχεία της καταστροφής, κάλεσε στην Κρήτη το γεωλόγο Hendrik Bruins από το Πανεπιστήμιο Ben Gurion του Ισραήλ, για να εξετάσει το έδαφος στο Παλαίκαστρο, στην ανατολική ακτή της Κρήτης, λίγο νοτιότερα από το περίφημο φοινικόδασος στο Βάι.

Ο Hendrik Bruins πήρε δείγματα του εδάφους, τα οποία απέδειξαν την εναπόθεση θαλάσσιων οργανισμών και ειδών στο έδαφος της Κρήτης, σε σημεία που δεν θα μπορούσαν να εξηγηθούν από κάποιο γνωστό φαινόμενο.

Οι ερευνητές βρίσκουν ηφαιστειακή στάχτη, σπασμένα αγγεία σε μικρά κομμάτια ή κονιορτοποιημένα, αλλά και δείγματα τρηματοφόρων, οργανισμών που ζουν στον πυθμένα της θάλασσας σε τέτοιο βάθος που είναι απίθανο να βρεθούν πανω στη στεριά. Τα ίδια γεωλογικά δείγματα αποκαλύπτουν και κοραλλιογενή άλγη.

Πολλά χιλιόμετρα δυτικά από το Παλαίκαστρο, στο επίνειο της Κνωσού, την Αμνισό, οι ερευνητές εξετάζουν ευρήματα που περιέχουν επίσης δείγματα θαλάσσιων οργανισμών, θηραϊκή ελαφρόπετρα, κόκκαλα ζώων και ηφαιστειακή άμμο. Συνειδητοποιούν αμέσως ότι τεράστιες ποσότητες νερού εισέβαλλαν στο κρητικό έδαφος και καλούν τον Κώστα Συνολάκη, κορυφαίο επιστήμονα που ασχολείται με τα τσουνάμι.

Το μόνο που μπορούσε να εξηγήσει ικανοποιητικά τα ευρήματα, συνδέοντας τα γνωστά γεγονότα, ήταν το τσουνάμι. Το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη του Ηφαιστείου της Σαντορίνης έπληξε τις ακτές της Κρήτης, καταστρέφοντας σοδειές, τα καράβια και το εμπόριο, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τον Μινωικό Πολιτισμό.

Συγκεκριμένα, με βάση ειδικό software ο Κ. Συνολάκης κατάφερε να αναπαραστήσει τον τρόπο που ταξίδεψε το τσουνάμι στο Αιγαίο ενώ με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης τοποθετούν χρονικά τα ευρήματα των γεωλογικών ερευνών στο χρόνο έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Το συμπέρασμα του ήταν ότι δεν υπήρξε μονάχα ένα γιγάντιο παλιρροϊκό κύμα, αλλά πολλά διαδοχικά τσουνάμι, με ύψος πάνω από είκοσι μέτρα και μήκος κάπου στα τριάντα μίλια, που χτυπούσαν τις ακτές τις Κρήτης με συχνότητα 1 κάθε 30 λεπτά. Οι Μινωίτες δεν είχαν κανένα τρόπο να πληροφορηθούν τον ερχομό των παλιρροϊκών κυμάτων που τους έπιασαν απροετοίμαστους.

Φανταστείτε τον τρόμο των Μινωιτών που είχαν μόλις επιστρέψει στα παράλια για να περιθάλψουν τους τραυματίες τους μετά το πρώτο τσουνάμι, όταν είδαν να έρχεται άλλο ένα υδάτινο τείχος καταπάνω τους. Αυτό ήταν κάτι που επαναλήφθηκε αρκετές φορές, ώσπου στο τέλος η καταστροφή στις βόρειες και ανατολικές ακτές της Κρήτης ήταν ολοκληρωτική.

Ωστόσο η Κρήτη είναι μεγάλο νησί . Τόσο τα ανάκτορα όσο και πόλεις ή χωριά στην καρδιά του νησιού έμειναν σχεδόν ανέπαφα. Τα νότια και δυτικά παράλια του νησιού φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκαν καθόλου.

Οι αρχαιολόγοι έχουν αρκετές ισχυρές ενδείξεις για να πιστεύουν πια ότι ο περίφημος πολιτισμός των Μινωιτών, υπέστη φοβερό πλήγμα από την έκρηξη του Ηφαιστείου της Σαντορίνης, η οποία κατέστρεψε το στόλο των Κρητών.

Οι Μινωίτες βάσιζαν την ευμάρεια και ασφάλειά τους στα καράβια τους. Από τη στιγμή που επλήγη το βασικό μέσο διαβίωσης και άμυνας τους, έγιναν έρμαια της λεηλατικής μανίας των Μυκηναίων που έφτασαν στο νησί.

Οι Μινωίτες δεν εξαφανίστηκαν εν μια νυκτί, αλλά έγιναν εύκολη λεία σε επιδρομές και λεηλασίες. Στο Παλαίκαστρο βρέθηκαν λεηλατημένα μνημεία και κατεστραμμένα αγάλματα, ενώ και στη Δυτική Κρήτη, κοντά στα Χανιά, βρέθηκαν τάφοι που χρονολογούνται στην ίδια περίοδο και που περιείχαν σκελετούς με οπλισμό που δεν ανήκε στο Μινωικό Πολιτισμό.

 

 

Συνεχίζεται…

 

 

Πηγή:

http://www.explorecrete.com/archaeology/GR-minoan-civilization-destruction.html

 

 

Minoan civilization. (1st Part)

 

From the myth of Athens (Theseus and Minotaur) Evans called the Minoan civilization of ancient Crete and the elaborate brightly Palace in different locations are there, houses the mythical king named Minos.
Since then, speaking, or writing the global archaeological / historical / scientific community, ancient Cretan culture, Minoan call to the stand out (Why?) From the natural geographical and ethnological position.
Today and through the «dark» prehistoric trails, there are efforts to link culture with the Babylonians even with the Jewish culture under the «summary» procedures … Apokovontas this important culture by following the history of Greece!
The answer will come very soon from Zominthos which is currently (since the early 1980s) in excavation processes by the great archaeologist John Sakellaraki.

 

«The archaeologist John Sakellarakis says:-that Zominthos the excavation of his life-which is surprising since it has to stand some of the most important prehistoric excavations in Crete (Arhanes, Ideon Andron).
As he says John Sakellarakis «The Zominthos had the chance after the disaster to go as he fell, without using the back of the building material or inhabited the area again, and it fell victim to looting (illegal excavations). Therefore, the excavations will bring more of their wealth to the surface. On the other hand Zomynthos away from residential area in a completely natural environment, preserved from ancient times without human intervention. It gives the opportunity to regeneration

So as far as possible the image of the Minoan era.
As for the future, the archaeologist John Sakellarakis and colleagues have a dream: to create an archaeological park Psiloritis around Zominthos. That ancient to remain in their natural state in an environment that has not undergone human intervention since ancient times, so that visitors can feel the «Minoan peace.»

 

About seven thousand years ago, the Cretan or Minoan civilization, the first great civilization developed in Europe, which flourished in most of the Aegean coast, was born in Crete, as we show the historical evidence. The ancient Cretans, people still «puzzling» but it was brilliant cultured, warriors, merchants, artists and experienced sailors.
It was those first created and used written language in Europe – which deciphered only a few years ago. Over the edge and while still in Greece there was a «rival», the Minoan civilization and disappeared forever, leaving only impressive examples of the superiority of. The unexplained end of culture led many scholars, including Professor Marina and Englishman Evans, to link the destruction by the volcano.
For many years the views of archaeologists and scientists divided.
But recently research geologists and archaeologists in Crete, both at Knossos and Palaiokastro, revealed another very plausible explanation.
Archaeologist Stuart Dunn proved that supports the ash from Santorini to Crete probably shaded for several days but never destroyed the Minoan civilization.
The archaeologist Sandy McGillivray studied for many years the Cretan civilization and the elements of destruction, called the Crete geologist Hendrik Bruins of the Ben Gurion University in Israel to examine the way in Palaiokastro the eastern coast of Crete, just south the famous palm forest in Vai.
The Hendrik Bruins took soil samples and showed the deposition of marine organisms and species in the soil of Crete, in places that could not be explained by a known phenomenon.
Researchers find volcanic ash, broken pottery into small pieces or pulverized, and foraminifera samples, organisms that live on the seabed at a depth that is unlikely to find more on land. The same geological samples reveal coral and algae.
Several kilometers west of Palaiokastro in the seaport of Knossos, Amnissos, researchers examine findings also contain samples of marine organisms, Theran pumice stone, animal bones and volcanic sand. Immediately realize that vast amounts of water invaded the Cretan land and call Costas Synolakis, top scientist involved in the tsunami.
The only thing that could satisfactorily explain the findings, linking the known facts, was the tsunami. The tidal wave created after the eruption of Santorini hit the coast of Crete, destroying crops, ships and trade, weakening substantially the Minoan civilization.
Specifically, based on special software K. Synolakis able to represent how the tsunami traveled the Aegean and the method of radiocarbon time put the findings of the geological survey in the year eruption of Santorini. The conclusion was that there was only a giant tsunami, but many successive tsunami with a height of more than twenty meters and a length somewhere in the thirty miles that banged off the coasts of Crete with a frequency of 1 every 30 minutes. The Minoans had no way to know the coming tidal wave caught them unprepared.
Imagine the terror of the Minoans, who had just returned to the coast to treat their wounded after the first tsunami, when it comes to viewing another water wall bearing down on them. This was repeated several times until the end of the disaster in northern and eastern coast of Crete was complete.
However, Crete is a large island. Both palaces and cities or villages in the heart of the island remained almost intact. The south and west coasts of the island appears to be affected at all.
Archaeologists have several strong indications to believe now that the famous culture of the Minoans, suffered a terrible blow by the eruption of Santorini, which destroyed the Cretan fleet.
The Minoans based its prosperity and security in their boats. Once hit the main means of subsistence and their defense became prey of the Fury  looting Mycenaeans who arrived on the island.
The Minoans did not disappear overnight, but were easy prey to attacks and looting. Palaikastro found ransacked and damaged statues, monuments, while in Western Crete, near Chania, found in tombs dating back to the same period and containing skeletons with weapons not belonging to the Minoan civilization.
continues

 

Source: 

 

http://www.explorecrete.com/archaeology/GR-minoan-civilization-destruction.html

 

Annyra. P. Ezmperg.

 

Advertisements