Θέμα και σχόλια απ’ την ηλεκτρονική σελίδα. http://cid-80d0838c2faa4ed0.spaces.live.com/blog/cns!80D0838C2FAA4ED0!5856.entry

ΤΟ ΘΕΜΑ:

Η καταστροφή της αρχαία Ελλάδα…Και τα ανιστόρητα ψεύδη….

 Ας τοποθετήσουμε τα ιστορικά γεγονότα της χριστιανικής θρησκείας σε μια σειρά.

Η γέννηση του Ιησού Χριστού και το έργο της διδασκαλίας του παρουσιάζονται εκτός του Ρωμαϊκού imperium, δηλαδή στο πρώτο εκείνο κράτος των Ρωμαίων. Αλλά μέσα στη res reipublica, την μεγάλη καταστροφική επέκταση της αυτοκρατορίας.

Δύο σημαντικές χρονολογίες είναι χρήσιμες για να κατανοήσουμε την ιστορία, την αρχή του principatum αλλά και την εμφάνιση της χριστιανικής θρησκείας. Το 27 π.Χ. όπου στο Res Gestae Divi Augusti  που ο Οκταβιανός παίρνει τον απόλυτο έλεγχο των τριών  μειζόνων Ρωμαϊκών κατακτήσεων της Γαλατίας, της Ισπανίας και της Συρίας. Ονομάσθηκε δε Αύγουστος (δηλαδή σεβαστός) από την σύγκλητο και εφ’ όσον ο Καίσαρας (Gaius Julius Caesar), τον κατέστησε κληρονόμο του. Και το 23 π.Χ που κάνει -μετά από διάφορα γεγονότα- το νόμο imperium proconsulare maius, όπου αναλαμβάνει την ανθυπατική θέση για τον πλήρη έλεγχο όλης της Ρωμαϊκής εξουσίας.

Ήδη ο Καίσαρας είχε μεταφέρει σε όλη την αυτοκρατορία το Ελληνικό πνεύμα και είχαν διαμορφώσει μέσω αυτού την θρησκεία τους. Ήταν ένα σύμπλεγμα αλληλοσυσχετίσεων μεταξύ των θεών και των ανθρώπων.  Αντίθετα με την ελληνική μυθολογία και την ελληνική “λαϊκή δοξασία”, οι θεοί δεν ήταν προσωποποιημένοι, αλλά ιερά πνεύματα που καλούνταν numina. Οι Ρωμαίοι επίσης πίστευαν ότι κάθε άτομο, μέρος ή πράγμα είχε τη δική του ψυχή. Σημαντικό ρόλο έπαιζε επίσης η λατρεία προς τους προγόνους…

Έτσι μέσα στο κλίμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η Ελλάδα και πολιτισμός της φαντάζουν  πολύ μακρινά, ξεχασμένα στο παρελθόν. Οι εναπομείναντες Έλληνες της μικρής πλέον και κατεστραμμένης συθέμελα ελληνικής “επαρχίας”, δεν έχουν τον έλεγχο του τόπου τους, του πολιτισμού τους, ή της θρησκείας τους. Τα εξουσιάζουν οι Ρωμαίοι. Έγιναν όμως πριν από ετούτα φοβερές μάχες, καταστράφηκαν πόλεις και αξιομνημόνευτα μνημεία. Λεηλατήθηκαν, καταληστεύτηκαν, ισοπεδωθήκαν τα πάντα!!! Η Ελλάδα υπέστηκε, ιστορικός αποδεδειγμένα, μοναδικές θηριωδίες στα χρόνια των επιδρομών και στρατιωτικών επιχειρήσεων της εξάπλωσης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας… Μέχρι το σημείο εκείνο που ο Οκτάβιος Αύγουστος ξανακτίζει απ’ την αρχή τη πόλη της Κορίνθου και όχι φυσικά τους Ελληνικούς Ναούς αλλά τους Ρωμαϊκούς.  

Κάποιοι τώρα ομιλούν, γράφουν για τους χριστιανούς πως έπραξαν τούτα τα πολιτισμικά “αίσχη” ενάντια στη σοφία, στο πολιτισμό και στη παλαιή θρησκεία των Ελλήνων.

Ας αφήσουμε την ιστορία να μιλήσει….

Η εμφάνιση της θρησκείας των χριστιανών γίνεται στα μισά του πρώτου μ.Χ. αιώνα και μάλιστα διακόσια και πλέον χρόνια από τις συθέμελες καταστροφές του ελλαδικού χώρου και όχι μόνο. Όπως δε, κάθε καινούργια θρησκευτική μορφή περνά μέσα από σκληρές διώξεις, οι πρώτοι χριστιανοί υπέστηκαν τα πάνδεινα. Διότι ο χριστιανισμός πρεσβεύει την ελευθερία και την ισότητα. Το μήνυμα του Ιησού αυτό είναι. «Η απελευθέρωση από τα δεσμά κάθε προσωπικής πνευματικής δουλείας.»  

Οι κατεκτημένοι πολίτες των διαφόρων εθνικοτήτων που ήταν ουσιαστικά δέσμιοι δούλοι κάτω απ’ το απλωμένο Ρωμαϊκό ιδεώδες, ενστερνίστηκαν γρήγορα το χριστιανικό μήνυμα.  Και από την εποχή του Νέρωνα 54 μ.Χ. έως και τον Διοκλητιανό  305 μ.Χ., ζούνε σε συνεχή τρομακτικούς διωγμούς. Όμως το μήνυμα της αλήθειας είχε και ένα άλλο νόημα σε εκείνους τους απελπισμένους. Τη μη αποδοχή της θεϊκής υπόστασης του αυτοκράτορα που διαλαλούσαν οι κατακτητές τους και τους υπέβαλαν με το “ζόρι” να αποδεχθούν. Ο επονομαζόμενος Μέγας Κωνσταντίνος με τον Λικίνιο το 313 μ.Χ.  εξέδωσαν το διάταγμα των Μεδιολάνων, που εγκαθιστούσε το καθεστώς ανεξιθρησκίας σε όλη την αυτοκρατορία και άνοιγε το δρόμο προς την εξάπλωση του χριστιανισμού. Αυτή είναι η μοναδική ιστορική αλήθεια. Μόνο ο Ιουλιανός προσπάθησε να αναβιώσει τα ράκη της παλαιάς ελληνικής θρησκείας και να σταματήσει την εξάπλωση του χριστιανισμού. Δύο χρόνια έμεινε όμως στον αυτοκρατορικό θώκο 361-363 μ.Χ.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 384 ο Θεοδόσιος Α΄ έκανε την αναγνώριση σαν επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας τον χριστιανισμό και δηλώνοντας «επιθυμούμε όλα τα διάφορα υπήκοα έθνη […] να ακολουθούν την Θρησκεία που παραδόθηκε στους Ρωμαίους από τον άγιο απόστολο Πέτρο», και στις 8 Νοεμβρίου του 392 έθεσε εκτός νόμου τις παλαιές θρησκείες.

Σημαντικές χρονολογήσεις για την καταστροφή της Ελλάδας από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 168 π.Χ. Μάχη της Πύδνας. Ο Ρωμαίος στρατηγός L. Αemilius Ρaullus νικά τους Μακεδόνες.
167 π.Χ. Οι Ρωμαίοι διαιρούν το μακεδονικό βασίλειο σε τέσσερα τμήματα με πρωτεύουσες τις Αμφίπολη, Πέλλα, Θεσσαλονίκη και Πελαγονία.
148 π.Χ. Η Μακεδονία γίνεται ρωμαϊκή επαρχία.
146 π.Χ. Ο Ρωμαίος ύπατος Μόμμιος κάμπτει την ελληνική αντίσταση στη Λευκόπετρα, περνά τον Ισθμό της Κoρiνθου και εκθεμελιώνει την Κόρινθο. Ολοκληρώνεται η ρωμαϊκή κατάκτηση όλης της Ελλάδας…..

Μετά τον Κλάυδιο που έδωσε αρκετά προνόμια στους απελεύθερους και με τις διάφορες γνωστές κατακτήσεις του, που αυξάνει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ανεβαίνει στον αυτοκρατορικό αξίωμα ο θετός γιός του Κλαύδιου, Νέρωνας.

Ο Λεύκιος Δομίτιος Κλαύδιος Νέρωνας, γίνεται Αυτοκράτορας το 54 μ.Χ.

Επί της αυτοκρατορίας του Νέρωνα (τα πέντε πρώτα χρόνια), μειώθηκε η φορολογία, θεσπίστηκαν νέα διατάγματα για την προστασία των δούλων και των απελεύθερων από την κακομεταχείριση, ή, τον εκ νέου εξανδραποδισμό, εξερράγησαν και καταπνίγηκαν εξεγέρσεις στη Βρετανία, στο Ισραήλ και στη Γαλατία.

Γράφτηκαν όμως πάρα πολλά για την προσωπικότητα του. Γελοιοποιήθηκε αμέτρητες φορές από ιστορικούς.

Ο Νέρων φέρει και το τίμημα, να εμπλέκεται στη  πυρκαγιά που έπληξε τη Ρώμη το 64 μ.Χ. Η πυρκαγιά άρχισε μια νύχτα του Ιουλίου του 64 μ.Χ. και γρήγορα εξαπλώθηκε στα περισσότερα οικήματα της πόλης. Από τα δεκατέσσερα οικιστικά διαμερίσματα της Ρώμης, μόνο τα τέσσερα έμειναν ανέπαφα από την πυρκαγιά. Οι απώλειες σε έργα τέχνης, παρμένα κατά καιρούς από τον ελληνιστικό κόσμο, και σε κτήρια που τα υλικά τους ήταν καλοδουλεμένα και φερμένα από την Ελλάδα, ήταν ανυπολόγιστες. Ο Τάκιτος, μόνο στα Annales, αναφέρει: ότι η αιτία της πυρκαγιάς ήταν αμφίβολη. Όλοι οι υπόλοιποι ιστορικοί, που καταπιάστηκαν με το θέμα αυτό, συμφωνούν ότι ήταν έργο του Νέρωνα και όχι των χριστιανών. Κατόπιν παύει τα προνόμια στους απελεύθερους και τους διάφορους επαρχιώτες και αρχίζει πλέον την συστηματική εκδίωξη των χριστιανών  που κατηγορούνται περισσότερο για το δήθεν «μίσος τους προς το ανθρώπινο γένος» παρά για την ενοχή τους στην πυρκαγιά του 64 μ.Χ. Ο πρώτος διωγμός χριστιανών έγινε από τον ίδιο. Τους υπέδειξε ως υπαίτιους για την μεγάλη πυρκαγιά. Πολλοί χριστιανοί πέθαναν με τους πιο απάνθρωπους τρόπους. Καλυμμένοι με δέρματα θηρίων ξεσκίστηκαν από σκυλιά, πέθαναν ή καρφώθηκαν σε σταυρούς, ή καταδικάστηκαν στις φλόγες και κάηκαν, για να εξυπηρετήσουν σαν νυκτερινός φωτισμός, όταν έπεφτε η μέρα. Επί των ημερών του πέθαναν καιοι Απόστολοι του Ιησού, ο Παύλος ο Πέτρος.

Το 65 μ.Χ. αναγκάζει τον στωικό φιλόσοφο Σενέκα, τον αποκαλούμενο Νεότερο, να αυτοκτονήσει που ήταν δάσκαλος και σημαντικός φίλος του!

Με το πρόσχημα λοιπόν της αναγέννησης του Ελληνικού πολιτισμού κάνει και το τελειωτικό χτύπημα σε όσα είχαν απομείνει στην Ελλάδα… Το 66 μ.Χ. πηγαίνει στην Ελλάδα για να πάρει μέρος στους αγώνες ως ποιητής και αθλητής κι έφυγε παίρνοντας μαζί του, τους ελάχιστους κι εναπομείναντες εκεί θησαυρούς των αρχαιοελληνικών Ναών, ιδιαίτερα της Ολυμπίας. Κατακλέβει την Ολυμπία και τροποποιεί μαζί με τους Ιερείς τον σπουδαιότατο  ιερό χώρο για όλη την Ελλάδα, με το να φτιάξει έπαυλη. 

Όντας αυτοανακηρυγμένος ποιητής και… εραστής των τεχνών, επιχείρησε να στηρίξει έναν νέο, προπαγανδιστικό αυλικό λογοτεχνικό κύκλο… (στα πρότυπα των αυγούστειων ποιητών του Μαικήνα), στον οποίον ανήκαν ο Σενέκας ο Νεότερος και ο Λουκανός.

Στο μεταξύ ο λαός της Ρώμης, μην αντέχοντας άλλο το φθονερό και παράφρονα αυτοκράτορα του, εξεγέρθηκε κι ο Νέρωνας αναγκάστηκε να διαφύγει από τη Ρώμη. Στις 9 Ιουνίου του 68 μ.Χ. δολοφονήθηκε από έναν απελεύθερο.

Μερικές δεκαετίες μετά τη διακήρυξη του Καρακάλλα, (186-217 μ.Χ.), και σύμφωνα πάντα με την οποία οι ελεύθεροι άρρενες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είχαν το δικαίωμα να γίνουν Ρωμαίοι πολίτες. Το θλιβερό για εμάς τους  Έλληνες όνομα ΡΩΜΑΝΙΑ, δηλαδή χώρα των Ρωμαίων, ήλθε στην επιφάνεια και αντικατέστησε σταδιακά το Imperium Romanum, δηλαδή το κράτος των Ρωμαίων. Δεδομένου ότι ο όρος Έλληνας όχι μόνον είχε περιπέσει σε αχρηστία, αλλά υπονοούσε πλέον εκείνον που λάτρευε ακόμη τους αρχαίους θεούς, και άρα ήταν κακόφημος και ταυτισμένος με παράνομες θρησκευτικές ιδέες και απιστία προς το κράτος.

Ναι είναι ένα πλαστό βρώμικο όνομα για εμάς τους Έλληνες, διότι έτσι οι ανατολικοί/Ασιατικοί λαοί μας γνωρίζουν μέχρι σήμερα και όταν θέλοντας να επιδείξουν κάτι απ’ τον Ελληνικό πολιτισμό ή το αρχαίο και ενδοξότατο Ελληνικό πνεύμα… μιλάνε/γράφουν για Ρωμ, Ρουμ και Ρωμανία.

 ΔΗΛΑΔΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ!!!

Οι Έλληνες πολίτες λοιπόν της Αυτοκρατορίας υποχρεώθηκαν δια της βίας, και κατόπιν του Καρακάλλειου διατάγματος να φέρουν την ταυτότητα του «Ρωμαίου» αντί του «Έλληνα» σαν ασπίδα στους εκάστοτε διωγμούς.

 Έτσι παρέμειναν οι Έλληνες σαν «Ρωμαίοι»… και που κατοικούσαν εντός της Ρωμαϊκής  Αυτοκρατορία μέχρι την τελική πτώση της τον δέκατο πέμπτο αιώνα μ.Χ..

Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, είναι ιστορικά γνωστό ότι αποτέλεσε συνέχεια του τεράστιου κράτους του Μ. Αλεξάνδρου. Ενώ σε πολλές παραστάσεις της «Ρωμανίας» ο Μ. Αλέξανδρος εικονίζεται ως Ρωμαίος αυτοκράτορας. 

Στα σχολεία της «Ρωμανίας» διδασκόταν μαζί με τα άλλα μαθήματα οι Ραψωδίες του «δήθεν Ρωμαίου» Ομήρου και του μοναδικού Ελληνικού πνεύματος με την επικάλυψη σαν Ρωμαϊκού ή Ρωμανικού!!!.  

Θα μπορούσαν να γραφτούν χιλιάδες σελίδες με υποθέσεις για υποθέσεις που δήθεν έγιναν έτσι ή αλλιώς….Όμως η ιστορία είναι ετούτη για τον υλικό “θάνατο” της φωτοδότριας προς όλη την οικουμένη, του μεγάλου πνεύματος…. Ελλάδα.

Το 395 μ.Χ. ο Θεοδόσιος πέθανε και όρισε στη διαθήκη του τη διαίρεση της αυτοκρατορίας σε δύο τμήματα, ανατολικό και δυτικό.

Το δυτικό κομμάτι της δηλαδή οι περιοχές από τη Βρετανία και την Ισπανία μέχρι το Ρήνο, την Ιλλυρία, την Μεγάλη Σύρτη και το Μαγκρέμπ, θα διοικούνταν από τον μεγαλύτερο γιο του, τον Ονώριο. Ενώ το ανατολικό κομμάτι της, δηλαδή οι περιοχές από την Ιλλυρία και το Δούναβη ως την Αρμενία τη Συρία και την Αίγυπτο από τον μικρότερο γιο του, Αρκάδιο. Αυτός ήταν και ο τελευταίος διαχωρισμός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στο διαχωρισμό της αυτοκρατορίας από τον Θεοδόσιο δεν αναφερόταν πουθενά η Ελλάδα με τα γνωστά της βασίλεια κράτη, διότι απλά δεν υπήρχε, παρά ήταν μια ασήμαντη επαρχία έτσι όπως είχε καταντήσει!!!

Ποιον χριστιανισμό λοιπόν κατηγορούμε για όλα ετούτα που διέπραξαν οι Ρωμαίοι;

Ας σταματήσουμε τα ψεύδη κι ας επαναφέρουμε την αλήθεια στη θέση της.

Αρθρογραφία δημοσιευμένη.

Άννα Έζμπεργκ.

Βιβλιογραφία:

A History of the Roman People. Συλλογική συγραφή. Εκδόσεις, Ιωλκός.

 Griechenland «Die Römischen Porträts Kretas: Bezirk Heraklion» Ακαδημία Αθηνών. Έκδοσης 2002.

Τατάκη, Αργυρώ Β. The Roman in Macedonia Evidence from Personal Names. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας. 2006 Ελλάδα.

Mossé, Claude. Le travail en Grèce et à Rome.

De Ste Croix, G. E. M. (Geoffrey Ernest Maurice). Ο Χριστιανισμός και η Ρώμη Διωγμοί, αιρέσεις και ήθη. Εκδότης Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2005.

Novak, Ralph Martin.  Christianity and the Roman Empire. U.K.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ:

yannidakis liveέγραψε:

ειναι πολυ ενδιαφερον το αφιερωμα σου, τουλαχιστον στην αρχη του. Εχω κανει κι εγω μερικες προχειρες μελετες περισσοτερο για να απαντησω σε προσωπικα μου ερωτηματα, αφου παντα ειχα προβλημα απο το σχολειο στο να συσχετισω την πολιτικη ιστορια με τη θρησκευτικη και & τα σημεια επαφης τους αναμεσα στους αιωνες. Οι ρωμαϊκη αυτοκρατορια ειναι χωρις αμφιβολια, μια απο τις μεγαλυτερες στην ιστορια & θα ηταν αδυνατο να μην αφησει καταλοιπα (και) στα θρησκευτικα πραγματα καθε περιοχης που κατεκτησε. Ειδες ομως πως σημερα στην Ιταλια ειναι χριστιανοι & μαλιστα κατεχουν την εδρα των καθολικων :[

ΕΡΙΦΥΛΗ A.έγραψε:

Τι ωραίος κόσμος , αγγελικά πλασμένος αλήθεια.. και αυτός ο Κωνσταντίνος πραγματικός αρχάγγελος.. με το διάταγμα δε των Μεδιολάνων συμβαίνει το εξής μαγικό.. την επομένη όλοι οι «έλληνες» ξυπνάνε ως αναγεννημένοι χριστιανοί.. και σε μερικούς που δεν τους έπιασαν οι θαυματουργές δυνάμεις του διατάγματος είναι ζήτημα χρόνου να ασπαστούν και αυτοί την νέα θρησκεία.. η οποία σαφώς και δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα αφού ευαγγελίζεται την αγάπη και την απαξίωση σε οτιδήποτε υλικό – οπότε εμείς που πιστεύουμε στα υλικά ας κάνουμε ό,τι θέλουμε – και όλες οι ημέτερες θηριωδίες δεν συνέβησαν ποτέ αφού δεν υπήρχε λόγος και κανένας αρχαίος ναός δεν καταστράφηκε αφού τους είχαν ήδη καταστρέψει οι Ρωμαίοι.. τι καλά..!!  Ρε τι άλλο θ ακούσω..

Annyraέγραψε:

Καλώς ήρθατε στο χώρο φίλη και φίλε, συνοδοιπόρε στο χώρο.
*)Yannidakis live. Ναι συνοδοιπόρε, το χριστιανικό πνεύμα της προσωπικής απελευθέρωσης που ταξίδευσε στα πέρατα του πλανήτη Γη. Επόμενο ήταν να εγκατασταθεί στα κέντρα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας…Μιας και από εκεί πήρε την “έγκριση” της νομιμότητας σαν θρησκεία.
*)ΕΡΙΦΥΛΗ Α. Λατρεμένη φίλη, ΤΕΣΣΕΡΙΣ περίπου αιώνες (60 π.Χ-392 μ.Χ) οι Έλληνες ζούσαν την πιο σκληρή κατοχή και που δυστυχώς κάποιοι κύκλοι ιστορικών ή μη…. θέλουν να μας πείσουν ότι δεν συνέβηκε τίποτα….Όχι, λατρεμένη. Ο Ελληνισμός πολιτισμός….δηλαδή το πνεύμα, η φιλοσοφία, η θρησκεία δεν υφίστανται εκείνα τα φοβερά για τους Έλληνες, χρόνια!!! (Αλλά και η ανελέητη σφαγή των γηγενών… ). Και ακόμα μέχρι το 1463 μ.Χ., οι ελάχιστοι Έλληνες ήταν χαμένοι/χωμένοι στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ακολουθούσαν την πορεία της.
Κανένας δεν μίλησε για αγγέλους και πλασμένες αλήθειες…..Πολύ περισσότερο εγώ…. Είναι η ιστορία αυτή και λογικά θα πρέπει να δίνεται αυτούσια. Πραγματικά θα ήθελα να με βοηθήσεις ως προς τις “δικές” σου ιστορικές γνώμες/απόψεις.
Άννα

Lady of Avalonέγραψε:

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση…
Δεν ήξερα καν ότι οι Ρωμαίοι ήταν ανιμιστές… (αν βέβαια αυτό εννοείς…)
Τώρα για τον Κωνστανίνο… λυπάμαι… αλλά δε μπορώ να καταλάβω πως ένας άνθρωπος έγινε Αγιος τη στιγμή που ασπάστηκε το χριστιανισμό στο νεκροκρέββατό του…
Ο επιθετικός προσδιορισμός «Μέγας» του αξίζει γιατί ως πολιτικός ήταν τέτοιος…
Από κει και πέρα όλα μου φαίνονται «τραβηγμένα»…
Καλή σας μέρα!

Γιώργης X.Ι.έγραψε:

Εντυπωσιακή περίληψη η οποία μένει μόνο σε καθαρά, αλλά ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ γεγονότα.
Αν μπει κάποιος σε λεπτομέρειες θα συναντήσει διαφωνίες των ιστορικών οι οποίες προκύπτουν απο την διαφορετικότητασ των πηγών. Συχνά κάποιος πρέπει να ψάξει βαθιά στις ρίζες του εκάστοτε ιστορικού αναζητώντας αξιοπιστία σε όσα λέγονται και πριν πιστέψει την κάθε ψυδοκατηγορία όπως πχ η εγκληματικότητα ενός ανθρώπου που ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΕ για την Ειρήνη που επέβαλε στο Ρωμαϊκό Έθνος, την οποία ΔΕΝ ΕΠΕΒΑΛΛΕ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ. Ήταν ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ οι μάχες που δόθηκαν εκείνα τα χρόνια γεγονός που ΑΠΟΔΥΚΝΙΕΤΑΙ από τους ιστορικούς που αναφέρουν τα γεγονότα της εποχής εκείνης. Αυτά βέβαια είναι εκτός της δημοσίευσης και με αφορμή τον Μέγα Κωνσταντίνο που αναφέρθηκε.
Περιμένω την συνέχεια.
Annyraέγραψε:

Καλώς ήρθατε στο χώρο φίλη και φίλε.
*)Lady of Avalon. Καλή μου φίλη Μίνα η ίδια λέξη ανιμισμός προέρχεται απ’ τη λατινική λέξη «numina ή, anima», πιθανόν επηρεασμένοι κι απ’ τον Πυθαγόρα να ήταν ακόμη δέσμιοι στη μορφή της αρχέγονης θρησκείας του ανιμισμού όπως οι ιστορικοί και ανθρωπολόγοι λέγουν.
Τώρα για τον Μέγα Κωνσταντίνο: η θρησκευτική ιστορία έχει να μας πει για τον ληστή και την στο σταυρό μετάνοια του…Δεν βλέπω αρνητικά λοιπόν, κάποιος που να ζήτησε συγχώρηση (έστω και την ύστατη στιγμή)…Καθώς η θρησκευτική ιστορία μας λέγει για τον Μ. Κωνσταντίνο και ο Θεός να του την αρνήθηκε. Αν και φυσικά έγιναν έτσι….Διότι η ιστορία λέγει ότι ήταν καθαρά πολιτικοί οι λόγοι που οδήγησαν τον Λικίνιο και τον Μ. Κωνσταντίνο στο διάταγμα των Μεδιολάνων….
*)Γιώργης Χ.Ι. Γιώργη καλώς μας ξαναήρθες, οι γνώσεις σου είναι σίγουρα χρήσιμες και ελπίζω να βοηθήσουν στη καλή μελέτη του κειμένου μια που συμπορεύουν μαζί του.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Άννα

ποκαχοντας.. η ματια του λυ…έγραψε:

καλησπερα απο μια ανιστορητη…
σχωρατε με που θα το πω αλλα αυτος ο μεγας κωνσταντινος
δεν ειναι που διεταξε και σκοτωσαν τον γιο του;;;
δεν ηξερα οτι αγιοποιουντε κ οι [δολοφονοι]
δεν ειμαι κ πολυ της χριστιανοσυνης ξερετε οποτε αν κανω λαθος….
οπως δεν ηξερα οτι κ τα μεγαλυτερα εγκληματα τα εχουν
κανει στο ονομα της χριστιανοσυνης…
και να πω αγαπημενη μου αννα οτι …
πως στο καλο οοοοοοολοι την υστατη στιγμη ..μετανοουν;;;
λιγακι με εμπαιγμο μου κανει αυτο κ μεγαλη υποκρισια
να κανω τα [χειροτερα] και μετα να ζητησει συγχωρεση απο τον θεο
και οκ….ολα καλα να με συγχωρεσει…
αυτα επαναλαμβανω απο μια ανιστορητη κ πολεμια των υποκριτων [αγιων]

Annyraέγραψε:

Καλώς ήρθες φίλη στο χώρο.
Καλή μου φίλη Τόμυ κι όχι μόνο αυτός!!!
Είναι γλυκιά η εξουσία και πολλά τα πολιτικά παιχνίδια για κρατηθείς σε αυτήν….
Ιστορικός ο Flavius Valerius Constantinus, ή, Μέγας Κωνσταντίνος κατά την χριστιανική θρησκεία, παρέμεινε στην παγκόσμια ιστορία για τις τρεις κοσμοϊστορικές αποφάσεις του.
α) Υπέγραψε την απόφαση για ανεξιθρησκία.
β) Μετέφερε το κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Κωνσταντινούπολη.
γ) Συγκάλεσε την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας που αποδείχτηκε καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξη της παγκόσμιας Χριστιανικής Εκκλησίας. Έτσι μέσα στα τόσα που του καταμαρτυρούν εγκλήματα και πιθανών να έκανε. Μετά την συνάντηση που είχε με τον Λικίνιο στα Μεδιόλανα (Μιλάνο, Ιταλία)…Αποφάσισαν να σταματήσουν οι θρησκευτικοί διωγμοί, για να επέλθει η εσωτερική ειρήνευση στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Μ. Κωνσταντίνος δεν περιορίστηκε στη θεωρητική θεσμοθέτηση του υπέρ Χριστιανισμού νόμου μόνο, αλλά βοήθησε τις χριστιανικές κοινότητες με οικονομικές επιχορηγήσεις, επιστροφή των δημευμένων τόπων λατρείας (τότε ακόμα ήταν απλά σπίτια) και των κτημάτων των χριστιανών πολιτών, κ.α. Τα μέτρα αυτά κατέστησαν ιδιαίτερα προσφιλή τον Κωνσταντίνο στους χριστιανούς, ακόμη και στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, δηλαδή στην επικράτεια του Λικίνιου.
Η ιστορία εδώ φίλη συμπλέει με την χριστιανική θρησκευτική ιστορία και μας δίδει το αποτέλεσμα.
Άννα

ποκαχοντας.. η ματια του λυ…έγραψε:

Μαλιστα καταλαβα ….κοσμοϊστορικές αποφάσεις
ομως…κρατω μια μικρη σου προταση αννουλα ….
[Τα μέτρα αυτά κατέστησαν ιδιαίτερα προσφιλή τον Κωνσταντίνο στους χριστιανούς]
τα συμφεροντα …και η ..μετανοια ..λοιπον εκαναν Αυτον….Μεγα…
αναφερομαι ..μονο στον χριστιανισμο…

Annyraέγραψε:

Ναι φίλη μόνο στο χριστιανισμό, άλλωστε οι χριστιανοί τον έχουν Άγιο. Αν και αρκετές θρησκευτικές κοινότητες ευνοήθηκαν (όπως οι Εβραίοι, κ.α.) αλλά ο χριστιανισμός τον ανακήρυξε Μέγα και ισαπόστολο μετά από αιώνων μαρτύρια που πέρασαν οι χριστιανοί….

Aeolos …έγραψε:

Kαλησπέρα Αννούλα. Προσωπικά, καλύπτομαι από το πνεύμα του σχολίου της Ερι-φίλης. Γιατί πολύ απλά, ο Χριστιανισμός στηρίχτηκε πάνω στην καταστροφή της Αρχαίας Ελλάδας. Η καταστροφή των Ναών της Πατρώας των Ελλήνων θρησκείας, συντελέστηκε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τους χριστιανούς. Και βεβαίως, πάνω στα ερείπια, χτίστηκαν οι ναοί της νέας θρησκείας. Όπως συνέβη, με την καταστροφή του μεγαλύτερου πνευματικού θησαυρού της εποχής – της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Και βεβαίως, με το κλείσιμο ΟΛΩΝ των φιλοσοφικών σχολών, την κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων και τελικώς, το πέρασμα της λατρείας της Πατρώας θρησκείας, στην παρανομία. Όσο για τις αγιοποιήσεις…
Άλλα δίδαξε ο Χριστός, άλλα κατάλαβαν οι οπαδοί του…

Annyraέγραψε:

Καλώς ήρθες καλέ μου φίλε στο χώρο.
Φίλε Αίολε ο χριστιανισμός χειρίστηκε αξιομνημόνευτα το ελληνικό πνεύμα, μάλιστα το αξιοποίησε και στη πνευματική σχέση ανθρώπου-Θεού! Όχι, δεν στηρίχτηκε στα “ράκη” της αρχαίας Ελλάδας αλλά στα Ρωμαϊκά δεσμά της δουλείας όπου οι Αυτοκράτορες είχαν καταπνίξει τον κατεκτημένο κόσμο…Έτσι οι λέξεις “ελευθερία” και “Ιησούς Χριστός” έγιναν συνώνυμα των ιδανικών και σκοπός του κάθε δεσμώτη «κι όχι πολίτη» της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας!!!
Με την ιστορική λογική που καταθέτει κάθε αντίθετος του χριστιανισμού: θα πρέπει όλη η Ελλάδα να απογυμνωθεί από τα σύγχρονα κτήρια της, διότι πολύ απλά είναι χτισμένα επάνω σε ένδοξα ερείπια και μη της αρχαιότητος!
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις χρονολογίες…Η χριστιανική ναοδομία άρχισε να υφίσταται μετά τον τέταρτο μ. Χ. αιώνα… Και ήταν πάντα οικοδομημένες –τούτες οι παλαιοχριστιανικές εκκλησίες- επάνω στους τάφους των χριστιανών μαρτύρων!!!
Γι’ αυτό και σε κάθε καινούργια κτηριακά Εκκλησία, που κάνουν τα εγκαίνια, μια ιδική λειτουργία, και βάζουν οστά Αγίων στο Ιερό βήμα….
Άννα

Thanasis- Walkerέγραψε:

Αγαπητή Αννούλα καλησπέρα
Έτσι όπως μας τα εξιστορείς τα γεγονότα φταίχτης για το γκρέμισμα των Ελληνικών ναών ήσαν οι προ Κωσταντίνου Ρωμαίοι και όχι οι χριστιανοί. Αλλά εγώ Αννούλα γνωρίζω πως οι Ρωμαίοι δεν είχαν πρόβλημα με τις θρησκείες των υπό κατάκτηση λαών .Πρόβλημα είχαν με τις επαναστάσεις και δη των Εβραίων. Δεν έκαψαν οι Ρωμαίοι προ Κωσταντίνου το 97% της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας, αλλά οι αυτοκρατορικοί χριστιανοί. Δεν εξανδραπόδισαν τους παγανιστές-δωδεκαθεϊστές οι Ρωμαίοι προ Κωσταντίνου αλλά οι Αυτοκρατορικοί χριστιανοί. Ο Θεοδόσιος Α (άλλος μέγας αυτός) ήταν ο σαρωτής πάσης θρησκείας και δόγματος πλην του ορθόδοξου χριστιανισμού. Το ξέσκισμα της Υπατείας στην Αλεξάνδρεια από χριστιανικό όχλο και με προτροπή του επισκόπου Αλεξανδρείας Κυρίλου (άλλος άγιος αυτός) είναι ένα μικρό αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι απακολούθησε με την πολιτική επικράτηση του χριστιανισμού. Βέβαια η ιστορία γράφεται από τους νικητές,όμως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ,την εξόντωση των γνωστικών ,των οπαδών του Αρείου, των Μανδαίων ,Νεστοριανών και τόσων άλλων αιρέσεων που πνίγηκαν στο αίμα από τους επικρατήσαντες ορθόδοξους αυτοκρατορικούς χριστιανούς!!!!Μην προσπαθείς να φτιάξεις ονειρικές καταστάσεις …Τον χριστιανισμό τον χρησιμοποίησαν πολιτικά για να κάνουν την αισχρή δουλειά τους οι τότε εξουσίες (αλλά και οι σημερινές μερικές φορές)…Αν ο Χριστός ήταν θεός δεν θα είχε εθνικότητα Εβραίου ,αλλά θα ήταν χωρίς πατρίδα. Και μην ξεχνάς ότι οι ιστορικοί χριστιανοί έβαλαν στο στόμα του θνήσκοντος Ιουλιανού :»Νενίκηκάς με Ναζωρέε»!!!!!Τον κάρφωσαν πισώπλατα και μετά τον έβαλαν να λέει λόγια κατά το δοκούν!!!! Πίστευε ότι θέλεις, μην χρησιμοποιείς όμως χάλκινη πέννα όταν γράφεις για ιστορικά γεγονότα …Σ’αυτόν τον γήινο κόσμο «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον»….Καλό βράδυ…

Annyraέγραψε:

Καλώς ήρθες αληθινέ φίλε, Θανάση στο χώρο.
Ένα όμορφο βράδυ κι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο να έχεις.
Τι εννοείς αυτοκρατορικοί χριστιανοί… Μήπως τους Ρωμαίους Αυτοκράτορες;
Από την αρχή ήδη απάντησα πως ήταν ΚΑΙ πολιτικοί οι λόγοι που ασπάσθηκαν τούτοι τον χριστιανισμό!!!
Ο Ιουλιανός…. τον σκότωσαν χριστιανοί;
Πολλά έγραψες και σε κάποια θα συμφωνήσω…Σε άλλα όμως φίλε Θανάση, θα ήθελα ιστορικές τεκμηριώσεις για να τα αποδεκτώ…Ενημερωτικά θα γράψω: ο Θεοδόσιος δεν ήταν προ του Κωνσταντίνου…αλλά μετά….
Μου λες πως κρατώ ή χρησιμοποιώ χάλκινη πένα…και φτιάχνω ονειρικές καταστάσεις επειδή γράφω με ιστορικές τεκμηριώσεις… Γιατί όπως λέγει και η επικεφαλίδα του άρθρου μου: «Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ…ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΑ ΨΕΥΔΗ»… Εκεί εστίασα το κείμενο κι όχι στην ιστόρηση της χριστιανικής πορείας ανά τους μετέπειτα αιώνες….
Άννα

Thanasis- Walkerέγραψε:

Ο πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας ήταν ο Φίλιππος ο Άραψ και όχι ο Κωνσταντίνος ο οποίος δεν ήταν Έλληνας..Το Δυράχιο δεν ήταν ποτέ Ελλάδα…Στο σχόλιό μου δεν λέω πως ο Θεοδόσιος προϋπήρξε του Κωσταντίνου ..Πως έβγαλες τέτοιο συμπέρασμα…Προσπαθείς να απομονώσεις κάποιες ιστορικές συγκυρίες για να βγάλεις συμπεράσματα…όμως η ιστορία είναι σαν το πατάμι..ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΕΝΑ….Ρέει διαρκώς…όποιος προσπαθεία να φτιάξει κενά είναι εκ του πονηρού…Βρες στο διαδίκτυο» Την αιματηρή επικράτηση του χριστιανισμού» και θα εκπλαγείς …

Mάριοςέγραψε:

Συμφωνω με τον φίλο μου Thanasis-Walker

Πριν από 5 ημέρες

Thanasis- Walkerέγραψε:

Το ότι το κάρφωσαν από πίσω τον Ιουλιανό κατά την επέλαση εναντίων των Περσών θα το γνωρίζεις. Και σε ρωτώ : «Ποιός «εχθρός» τον κάρφωσε από πίσω στην περιοχή των νεφρών;» Τι κάνει νιάου -νιάου στα κεραμύδια; Όταν λέω τον όρο «αυτοκρατορικοί χριστιανοί» εννοώ τις υποκινούμενες από ρασοφόρους μάζες των χριστιανών οι οποίοι είχαν αυτικρατορική κάλυψη….και όχι την προσωπική πίστη των αυτκρατόρων…

Annyraέγραψε:

Καλώς ήρθατε φίλοι στο χώρο.
*)Thanasis-walker. Αληθινέ φίλε Θανάση, επιβάλατε να απομονώσω τον τομέα (χρονολογίες-γεγονότα), της ιστορίας… όταν το κείμενο της καταχωρήσεως ασχολείται μόνο με ένα συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή, την καταστροφή της Ελλάδας και από ποιους έγινε.
Το ιντερνέτ συμφωνώ πως είναι ένα σπουδαίο εργαλείο αλλά και παράλληλα ένας μεγάλος τόπος με σκουπίδια και πάρα πολύ επικίνδυνος από τα πνευματικά μικρόβια που μεταφέρει…
Ευτυχώς αληθινέ φίλε, που υπάρχουν τα αρχαία κείμενα των ιστορικών, όπου ο καθένας μπορεί να εντρυφήσει…Όλοι οι ιστορικοί αποδεικνύουν πως η καταστροφή της ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ σε όλα ΕΛΛΑΔΑΣ, έγινε μέσα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και υπαίτιοι της καταστροφής ήταν μόνο αυτοί οι Ρωμαίοι…ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ… που κάποιοι θέλουν «ντε και καλά» να μας πείσουν.
Οι Ελληνικοί πνευματικοί και καλλιτεχνικοί θησαυροί κοσμούσαν την Ρώμη πρίν την Νερώνεια πυρκαγιά του 64 μ.Χ. αλλά και μετά για πολλούς αιώνες!!!
Αυτά δεν τα διάβασες ποτέ; Ή, μήπως κι εσένα η ανάγνωση σου γίνεται εκ πεποιθήσεως επιλεκτική;
Το μόνο ιστορικά αληθινό που γνωρίζω είναι: ότι ο Ιουλιανός σκοτώθηκε με δόρυ σε μικρή μάχη από τους Πέρσες στις 26 Ιουνίου 363 μ.Χ.!!! Κάθε εικασία και υπόθεση πέρα αυτής της ιστορικής αλήθειας για τον θάνατο, του καθ’ όλα σπουδαίου Αυτοκράτορα Ιουλιανού -Flavius Claudius Julianus-…”Λέω τώρα”, αναρωτήθηκες ποτέ εάν είναι όντως εκ των πονηρών μυαλών;
Θα συμφωνήσω ότι η ιστορία ρέει συνεχώς μα δεν κρύβει τα πεπραγμένα και περασμένα.
α)Ενημερωτικά….Οι “καλοί” Ρωμαίοι επέτρεπαν στους ΔΟΥΛΟΥΣ κατεκτημένους- υπηκόους τους κάποια πατρώα θρησκευτική έκφραση «και μόνο» όταν είχαν κάνει εκείνοι την αποδοχή του εκάστοτε Αυτοκράτορα σαν Θεού!!! Έτσι…- ποτέ όπως μας τα γράφεις- δεν εκδίωξαν την Ελληνική πατρώα θρησκεία…ή και τους χριστιανούς που μετέφεραν το μήνυμα της πνευματικής απελευθέρωσης…
Και μου γενάτε ένα μεγάλο ερώτημα…. Τι θα μπορούσα να αντικρούσω από ετούτη την παραπληροφόρηση;
Β)Ενημερωτικά…Το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα εμφανίστηκε μετά των διαχωρισμών των δύο μεγάλων Εκκλησιών…Δηλαδή τον δέκατο με ενδέκατο αιώνα μ. Χ. Έτσι… οι πριν από ετούτο τον διαχωρισμό χριστιανοί δεν μπορούσαν, εκ της λογικής ιστορικής φύσεως να ονομάζονται Ορθόδοξοι….
Θα χρησιμοποιήσω αληθινέ μου φίλε μια δική σου γραμμένη φράση για να κλείσω: « Πίστευε ότι θέλεις, μην χρησιμοποιείς όμως χάλκινη πέννα όταν γράφεις για ιστορικά γεγονότα . »
*)Μάριος. Συνοδοιπόρε, φίλε, η καταχώρηση του ιστολογικού θέματος είναι για την καταστροφή της Ελλάδας… κι όχι για τις πιθανές ίντριγκες -ανά των αιώνων- που έπραξαν ή μη οι χριστιανοί, όπως μας τις παρουσιάζει ο πραγματικά αληθινός μας φίλος Θανάσης. Νομίζω πως θα ήταν πιο αρεστό να έθετες την άποψη σου επί του θέματος. Όπως και να έχει όμως σε ευχαριστώ για την τιμή της επισκέψεως σου στο χώρο μου.
Άννα

ΕΡΙΦΥΛΗ A.έγραψε:

Αγαπητή μου Annyra, αν το πραγματικό σου ερώτημα είναι το ποιοι κατέστρεψαν την Ελλάδα – και ό,τι αυτό σημαίνει –άδικα αναζητάς υπεύθυνους μακριά από αυτόν τον τόπο.. και σου το λέω καλοπροαίρετα .. Βέβαια απ ότι καταλαβαίνω το όλο θέμα εκπορεύεται από μια προσπάθεια να φανεί πως υπαίτιοι δεν είναι οι χριστιανοί με την θρησκεία τους αλλά οι εκ Δυσμάς γείτονες…γιατί στην τελική αυτός δεν είναι και ο κύριος σκοπός των τελευταίων δημοσιευμάτων ?.. να καθαγιαστούν θηριώδεις τακτικές σαν ποτέ να μην υπήρξαν..
Επειδή λοιπόν δεν μου αρέσει καθόλου ο κατακερματισμός θεμάτων παρά βρίσκω αρκούντως δεοντολογικό να βλέπω την όλη εικόνα θα πω τα εξής..
Υπεύθυνοι για την καταστροφή της Ελλάδος δεν είναι παρά οι ίδιοι οι Έλληνες – αυτοί δηλαδή που ήταν και τότε όπως και τώρα – γιατί πολλές φορές κοιτάμε το παρελθόν για να ερμηνεύσουμε το παρόν αλλά ξέρεις ισχύει και το αντίστροφο.. το παρόν δίνει πολλά στοιχεία για το παρελθόν.. Οι Ρωμαίοι ήθελαν απλά να επεκτείνουν τα όριά τους, έτσι ακριβώς όπως κάνουν όλοι αυτοί που βλέποντας την δύναμη τους να μεγαλώνει με τα συνακόλουθα οικονομικά οφέλη, απλώνονται όλο και περισσότερο .. αφού λοιπόν καθάρισαν με τους λοιπούς γείτονες στράφηκαν προς Ανατολάς.. και οι Έλληνες τους έδωσαν όλες τις ευκαιρίες που αυτοί επιζητούσαν και πιστά καλλιέργησαν .. για τα περαιτέρω έως και την τελική μάχη του 146 μχ. μπορείς να ανατρέξεις σε σχετική βιβλιογραφία…φυσικά και μετά την νίκη υπέσκαψαν την πόλη της Κορίνθου ακριβώς έτσι όπως θα έκανε κάθε κατακτητής που σέβεται τον εαυτό του. The rest is history..
Η επικρατούντες χριστιανοί αγαπητή Αnnyra, ήρθαν και έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα σ αυτό που είχε απομείνει ως κατάλοιπο συνείδησης, με σκοπό να παρέχουν την απαραίτητη ομοιογένεια σε μια αυτοκρατορία που είχε και άλλες δουλειές να κάνει – κρατώντας από τα συγγράμματα αυτά που βόλευαν , στέλνοντας στο πυρ το εξώτερο αυτά που δεν βόλευαν .. Μπορείς να πεις πως έκαναν την βρώμικη δουλειά αλλά ωστόσο φάνηκε πως ευχαρίστως την έκαναν..
Oi καταστροφές που υπέστη ο ελλαδικός χώρος από τους Ρωμαίους δεν μειώνει αλλά ούτε απαλλάσσει τις επερχόμενες τακτικές εγκαθίδρυσης μέσω των εκπροσώπων αυτής, μιας αλλότριας θρησκείας που εξυπηρετούσε συγκεκριμένα οφέλη.
Το διαδίκτυο αγαπητή Annyra, είναι γεμάτο σκουπίδια που θα πρέπει να σκαλίσουμε προσεκτικά ανάμεσά τους αλλά το αυτό ισχύει και για ένα κάρο βιβλία όπου και εκεί θα πρέπει να σκαλίσουμε με την ίδια προσοχή.. Η ιστορική πραγματικότητα είναι μία, όσο ανεξερεύνητη και αν παραμένει, τα συμπεράσματα όμως ποικίλουν ανάλογα με τις προθέσεις είτε του «ιστορικού» είτε του αναγνώστη..

ΕΡΙΦΥΛΗ A.έγραψε:

Υ.Γ. Επιστρέφω για να διορθώσω ένα λάθος που επεσήμανα στο τελευταίο μου κείμενο ( η σωστή ημερομηνία είναι 146 Π.Χ. και ΟΧΙ μ.χ. όπως εκ παραδρομής έγραψα )

Mάριοςέγραψε:

ς πω την άποψη μου. Γκέρνικα. Πόλη στην Ιβηρική Χερσόνησο. Κατά τον Ισπανικό Εμφυλιο πόλεμο ο Χίτλερ βοήθόντας τον Φράνκο
έτσειλε πλήθος ανδρες & στρατο από πολεμικά αεροπλανά της λουβάφε. Η Γκέρνικα, η πολη που είπαμε στην αρχή, εξαφνήστηκε από το χάρτη
απο του βομβαρδισμους που εκανε η Λουτβαφε.Μια πραγματική τραγωδια είχε λάβει χωρα. Σε κάθε πόλεμο γίνονται αίσχη, όπως αυτόν που ανέφερα.
Η Κόρινθος και άλλες πόλεις αν καταστραφηκαν από τους Ρωμαίους ολοσχερώς δε το είχα διάβασει κάπου. Αυτό είναι αλήθεια.
Αν αποδυκνυεται ιστορικά θα ήταν λάθος μου να το αρνηθω. Αλλά(πάντα υπάρχει ένα «αλλά»)θα ηταν λαθος ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
να αρνηθούν ότι δε κυνηγηθηκαν απο την Ορθοδοξία Η Ορθοδοξια(και αυτο δε το έχω δει στο ιντερνετ)κυνηγησε τους Ελληνες
σε σημειο να απαγορευει αρχαιοελληνικα ονοματα στα παιδιά τους για να μη θυμιζουν τους Πατρώους Θεούς ενω πριν την επανασταση πολλοι Ιερεις
προδιδαν τους κλεφτες και τους αμαρτωλους στο Τούρκο κατακτητή Επίσης να μη ξεχάσουμε πάνω που χτίστηκε ο Αγ. Δημήτριος της Θεσσαλονίκης
και η Μητρόπολη των Αθηνων. Να μη ξχασουμε τους ίερεις που κατέστρεφαν τα γλυπτα του παρθενωνα, οι οποίοι έκανα μεγαλύτερη ζημιά απο το Λόρδο Έλγιν. Να μην ξεχάσουμε τον «πανάγιο» Χριστόδουλο ο οποίος σε σύνοδο κάλεσε όλους τους ιερείς να στραφούν εναντίον των «ειδωλοτρικών» και «εθνικών» περιοδικών ή βιβλιων και να οργανωθουν κατά αυτών. Να μη ξεχάσουμε τους λόγους του Ιωάννη του Χρυσόστομους που ονομάζει τους Ελλήνες «μωρους», «εκφέροντες λόγους μάταιους και άκαθαρτους»,»κοιλιομενους «ομού με πορνούς και μοίχους», «ασοφότερους από τα ζώα», «πανάθλιους», «παμίαρους», «αναίσχυντους» καθώς και άλλα σχετικά Να μην ξεχάσουμε το «προκαλουσαν τόσα γέλια τα βιβλια που είχαν γράψει» όπως είπε ο ίδιος ο «μέγας» πατερας της Ορθοδοξίας. Να μην ξεχασουμε το «ειναι δε εχθροι οι Ελληνες» που είπε κάποτε ο Μέγας Βασίλειος.
Να μην ξεχασουμε τον Τατιανό που είπε το περιφημο(και εντελως ανιστόρητο) «οι Ελληνες δεν δημιούργησαν τίποτα δικό τους» Να μην ξεχάσουμε και αυτόν, το Θεόφιλο της Αντίοχειας που είπε πως οι Έλληνες πως ήταν ανθρωποφάγοι ενώ αλλου είπε ότι «δεν διετυπώσαν καν ένα σπινθήρα άξιο αλήθειας»(ααα..γι’αυτο όλη η Ευρωπη σήμερα διαβαζει στις φιλοσφικές σχολές το πλάτωνα και τον Αριστοτελη)
Σε δαφορα συναξαρια αναφερόνται επισης τα εξης: Aγ. Κορδάτος.. «έβηκεν εις τον ναόν των ειδώλων κατεσύντριψεν όλα τα εκει ευρισκόμενα είδωλα»
Να του δώσω μετάλιο;;;;Μήπως γι’ αυτό τον κάνανε «Αγιο;;;» O Όσιος Αχίλλειος, επίσκοπος λαρίσης…»πολλούς ναούς κατεκρημνισε των ειδώλων»
Ο Αγ Μάρκος..»εκρίμνησε ένα ναό ειδώλων και εποιήσεν αυτόν εκκλησία»(οικολογος αυτός…έκανε ανακύκλωση στα υλικά.Ας το αγιοποιησουμε για την ανακύκλωση που έκανε) Ο Αγ μαρκελός…»Εκκλησία μεν και θείους ναους εις την δόξαν κτίζων, τους δεν ναούς των ειδώλων κατακρημνίζων»
Θα μπορούσα να ανφε΄ρω και άλλες περιπτώσεις μα είναι μάταιο. ΕΙναι ιστορικα ποαδεδειγμενες οι καταστροφές που προκληθηκαν απο τους Χριστιανούς. Το ότι ανεφερες ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΟΝΟ καταστροφές που ΔΕΝ έγιναν από αυτους δεν λέει τίποτα. Απλά, ευτυχως, κάποια πραγματα δίεφυγαν της μανίας τους. Αυτή ειναι η θέση μου, η οποια δεν είναι πράγματα που έβγαλα απ το μυαλό μου αλλα ούτε απο πράγματα που έχω διαβάσει στο ιντερνετ, αλλά από ιστορικα βιβλια. Ο καθένας ας με πει βλασφημο, δε με νοιαζει!!!Όμως θα πει και την ίστορία έτσι γιατί και αυτή τα ίδια λέει, ότι δηλαδή οι Χριστιανοι κατεστρεψαν Αρχαίους Ελληνικους ναους, αγάλματα, βιβλιοθηκες, φιλοσοφικές σχόλες, μαντεία και ότι είχε σχέση με την Αληθινη των Ελληνων Θρησκεία.

Annyraέγραψε:

Λατρεμένη φίλη Εριφύλη καλώς ήρθες. Είναι ξεχωριστή τιμή για μένα η κάθε σου επίσκεψη. Γνωρίζεις πόσο εκτιμώ το σπινθηροβόλο πνεύμα σου αλλά και τον απίστευτα ώριμο γραπτό νεοελληνικό σου λόγο!
Να έχεις ένα εξαίσιο Σαββατοκύριακο.
Εκ πρώτης θέλω να δεχτείς απλά λατρεμένη φίλη, ότι δεν έχω καμία “απατηλή” ή άλλη “δόλια ” πρόθεση όσο κι αν είμαι δεδηλωμένη χριστιανή για: «να καθαγιάσω θηριώδη τακτικές σαν να μην υπάρχουν»…Κατά πως εσύ έγραψες στο σχόλιο….
Ασπάζομαι την σφαιρικότητα και την γενική άποψη που θέλεις να έχεις για το θέμα της καταστροφής της Ελλάδας. Ακόμα σέβομαι τις κατατεθειμένες εδώ σκέψεις σου για το ίδιο ζήτημα. Επίτρεψε μου όμως να γράψω, πως έχουν το χαρακτήρα μιας πάρα πολύ απλωμένης γενικότητας που εσύ την αιτιολογείς σαν: «δεν μου αρέσει καθόλου ο κατακερματισμός θεμάτων παρά βρίσκω αρκούντως δεοντολογικό να βλέπω την όλη εικόνα θα πω τα εξής..»……..
Όμως για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει με τέλεια προσοχή να εστιάζουμε στα συγκεκριμένα γεγονότα και μετά από εμπεριστατωμένη λεπτομερής ανάλυση για να αποφανθούμε, εάν όντως φταίνε οι Ρωμαίοι, ή, όχι για την καταστροφή της Ελλάδας.
Κατά πως θα γνωρίζεις, η φιλολογική γενική οπτική εικόνα δεν βοηθά στη μελέτη ενός τόσο λεπτού ζητήματος. Θα μπορούσα κάλλιστα, λατρεμένη, να γράψω αρκετά και με έναν γενικό χαρακτήρα για να προσπαθήσω να πίσω ότι όντως έτσι είναι. Όχι, η οποιαδήποτε αναπαραγωγή γενικής φιλοσοφικής άποψης θα ήταν μία εσφαλμένη επιλογή. Εδώ χρίζει ανάγκη μόνο εκείνης της ιστορικής επιλογής που εάν δεν την πράξεις συνειδητά και με “χειρουργική ακρίβεια” στον κατακερματισμό της λεπτομέρεια, δεν θα μπορεί να ευσταθείσει σε καμία ιστορική καταγραφή.
Θα συμφωνήσω λοιπόν και μαζί σου, ότι υπήρξαν λάθη στο εξωτερικό μέρος της χριστιανικής θρησκείας που φυσικά ποτέ δεν απέκρυψα, μα ούτε και συγκάλυψα! Όμως για γεγονότα που έγιναν πριν από την έλευση του Ιησού Χριστού πως θα μπορέσω να τα δεχτώ έστω και μέσα σε κάποιο γενικό πλαίσιο;
Το τι έγινε μετά είναι μια άλλη ιστορική καταγραφή…..
Άννα

Annyraέγραψε:

Καλώς ήρθες συνοδοιπόρε, φίλε Μάριε.
Πραγματικά σε χαίρομαι διότι “πάλεψες” με τις δυνάμεις των πιστεύων σου, των ιδανικών σου, για να μας φέρεις ένα πλούσια ενημερωμένο σχόλιο για τις “άθλιες” πράξεις κάποιων “ένδοξων” χριστιανών.
Θα το ξαναγράψω βέβαια…Δεν είναι μία καταχώρηση γενικού χαρακτήρα για την χριστιανική θρησκευτική πορεία ανά τους αιώνες. Ούτε και οφείλω/οφείλεις να απολογούμαστε για το ποια πίστη ακολουθούμε…
Δεν θα σου απαντήσω σε όλα ετούτα που έγραψες και πραγματικά το καθένα θέλει ξεχωριστεί ανάλυση για το πώς… και αν έγιναν έτσι.
Μόνο μια ερώτηση, ή, μάλλον μια επιβεβαίωση θα ήθελα…Δηλαδή για εσένα όλες ετούτες οι καταστροφές που αναφέρεις στους αρχαιοελληνικούς ναούς πότε από ποιους και που έγιναν;
Όσο για τον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης είναι χτισμένος επάνω σε ρωμαϊκά λουτρά που χτίσθηκαν επάνω σε αρχαιοελληνικό ναό…Ο Μοροζίνης κατέστρεψε τον Παρθενώνα κι όχι οι χριστιανοί Ιερείς συνοδοιπόρε.
Το μόνο που θα συμφωνήσω σε γενική καθαρά άποψη μαζί σου, και δίχως να το αναλύσω γιατί δεν είναι της στιγμής…Είναι πως κάποιοι “στενοκέφαλοι” χριστιανοί επιδόθηκαν κατά του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος.
Άννα

Mάριοςέγραψε:

Θα ηταν αναξιο την προσωπικοτητας μου(όπως και σε καθε άλλο ανθρωπο φυσικα)να μην έχει «βαρυτητα αποψης».
Οσο για το Μοροζινη, το γνωρίζω!!!Αυτός εδωσε «το τελειωτικο χτυπημα» στο ΝΑΟ ΤΩΝ ΝΑΩΝ.
Ως αναφορά τον Αγ Δημήτριο της Θεσσαλονικης, εγω γνωρίζω πως έχει χτιστεί στη θεση παλιοτερου αρχαίου ελληνικου ναου.
Τώρα αν εκεί ήταν και κάποια λουτρα, αυτό δε το γνωρίζω, χαίρομαι όμως που καταλαβαίνεις την αποψη μου.
Επίσης, θελω να καταλάβεις ναι μεν πως πέρασαν από την Ελλάδα πολλοι επιδρόμεις αλλά οι άνθρωποι της νεοσύστατης
τότε χριστιανικής θρηκσκείας είδαν σαν εχθρό τις εθνικές θρησκείες και ειδικά την Ελληνικη.
Η εξαλειψη άλλων εθνικων θρησκειων κελτικων γαλατικων θεων, Θεών της σκναδιναβίας και της γερμανίας, και άλλων περιοχών της Ευρώπης, δεν έγινε «με ομορφα λογακια» όπως παρουσιαζεται.
Και πάλι ευχαριστώ για την υγιη αναγνωριση που δείχνεις στην άποψη μου.

Annyraέγραψε:

Μάριε δική μου είναι η τιμή και η ευχαρίστηση όταν μπορούμε να συζητούμε για τόσα διαφορετικά θέματα σε ένα όμορφο και πνευματικό κλίμα.
Ευχαριστώ ακόμα και τον Γιώργη Χ.Ι., για την καλή του διάθεση να μας ενημερώσει σε όλα ετούτα τα καθαρός θρησκευτικά ζητήματα.
Άννα

Thanasis- Walkerέγραψε:

Το ότι οι Ρωμαίοι έκλεψαν καλλιτεχνικούς θησαυρούς από την Ελλάδα, δεν αποτελεί σημείο αναφοράς της καταστροφής των Ελληνικών πόλεων.(Ελλάδα με την ε΄ννοια του κράτους δεν υπήρξε ποτέ πριν την επανάσταση του 1821) Όμως με λογοκλοπές από λατίνους συγγραφείς και αρπαγές αγαλμάτων ,δεν στερηθήκαμε και τίποτα…(Δεν κουτσένεται η γίδα απ’ το κέρατο όπως λέει ο λαός)!!Ο εξανδραποδισμός όμως των κατοίκων της από την χριστιανική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, η οποία επεβαλε δια πυρός και σιδήρου την ξενόφερτη εβραϊκή θρησκεία θυμίζει την μετέπειτα επιβολή της από τον Κορτέζ, στους ταλαίπωρους ινδιάνους της Αμερικής!!!Εμείς θρησκεία είχαμε γιατί μας την άλλαξαν με το ζόρι. Το ξέρεις ότι παγανιστές παρ’ όλους τους διωγμούς υπήρχαν ακόμη επί Λέοντος του Σοφού στην Πελλοπόνησο και εδιώχθησαν απηνώς.Μήπως θέλεις και γι’αυτό βιβλιογραφία; Για τον Ιουλιανό δεν έχεις ποτέ διαβάσει (εκτός ίντερνετ) ότι το θανάσιμο τραύμα στην περιοχή των νεφρών ήταν από πίσω;Θες βιβλιογραφία για ένα γεγονός πασίγνωστο; Φυσικά εφ’ όσον την ιστορία την έγραψαν οι…»νικητές» ε..δεν θα παραδεχτούν ποτέ ότι στην αυλή του Ιουλιανού είχε εισχωρήσει ένας δούλος χριστιανός( μια πέμπτη φάλαγγα )που ζητούσε ευκαιρία να τον δολοφονήσει.Το ορθόδοξο δόγμα δεν εμφανίστηκε τον 11ο αιώνα ΄τότε που για λόγους εξουσίας τα «έσπασε» με τους δυτικούς. Η ανατολική ορθόδοξη εκκλησία είναι το «νόθο» παιδί της χριστιανικής αυτοκρατορίας!!Γεννήθηκε στην πρώτη οικουμενική σύνοδο με πατέρα τον Κωνσταντίνο και μητέρα το ιερατείο το οποίο με συμμάχους τα σπαθιά της αυτοκρατορικής εξουσίας,αφάνισε κάθε αίρεση (δογματική διαφορά) !!!Οι τρεις ιεράρχες ,ο Αθανάσιος κ.α. μνημονεύονται από την Ορθόδοξη εκκλησίας(ιερατείο) σήμερα, ενώ ο Ευσέβιος της Καισάρειας που ήταν Αρειανιστής αλλά και άλλοι έχουν σκοπίμως ξεχαστεί…Δεν σου κάνει εντύπωση πως οι Άγιοι (ονομασία των χριστιανών τον 1ο αιώνα της νέας χρονολογίας) χωρίστηκαν από τα πρώτα χρόνια σε φατρίες που ονομάστηκαν αιρέσεις από τους έχοντες την Ορθήν δόξαν; Δεν σε εντυπωσιάζει το ότι οι απόστολοι -μαθητές του Χριστού δεν μετέφεραν την πίστη τους αλλά χάθηκαν ιστορικά;(Ερνέστος Ρενάν Οι Απόστολοι). Δεν απορείς που η λατρεία της μάνας του Χριστού εμφανίζεται πέντε αιώνες μετά Χριστόν; Δεν χρειάζεται και πολύ εξυπνάδα να καταλάβεις πως στην όλη ιστορία της καταγωγής του χριστανισμού κάτι δεν πάει καλά. Αρκεί μόνο να απεγκλωβιστείς από την πλύση εγκεφάλου που μας έκαναν «εξ απαλών ονύχων» και θα ΔΕΙΣ!!!Καλό Σαββατόβραδο….

Aeolos …έγραψε:

Ενδιαφέροντα όσα διαβάζω. Πάντα κρατώ -όχι κατά το δοκούν…- τα ενδιαφέροντα και τα έστω κατά προσέγγιση, πιο αληθινά ή αληθοφανή, κάθε άποψης. Πάντως, ένα είναι βέβαιο : σε οποιαδήποτε εποχή, οι δυνάμεις της ιστορίας διαμόρφωσαν το κλίμα, τις συνθήκες και τα αποτελέσματα. Όπερ σημαίνει, πως σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, έγιναν αθλιότητες, από οπαδούς δογμάτων, πολιτικών απόψεων ή προσωπικών επιδιώξεων, προς τους «άλλους».
Το ίδιο συνέβη, όπως και να το κάνουμε, με τη «δράση» της χριστιανικής θρησκείας. Ξερίζωσε βιαίως, μια Πατρώα θρησκεία. Αυτή που προυπήρχε στον ελλαδικό χώρο. Και κατέστρεψε τη συντριπτική πλειοψηφία των δημιουργιών του ελληνικού πολιτισμού. Δεν δύναται κανείς, να πει το αντίθετο. Δεν κατέστρεψε τα πάντα, όμως και μόνο το γεγονός ότι ήταν η φερόμενη ως θρησκεία του Θεού της «Αγάπης», δε δικαιολογείται ακόμη και το παραμικρό.
Και για να μη βαυκαλιζόμαστε, η εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου -του μεγαλύτερου και ευφυέστερου στρατηλάτη όλων των εποχών…-, δεν ήταν εκπολιτιστική, αλλά κατακτητική και εκδικητική βεβαίως, προς τις αθλιότητες των Περσών (καταστροφή των ιερών του ελλαδικού χώρου, κατά τις εκστρατείες τους)…
Πάντως, οι απόψεις του Θανάση -άριστα τεκμηριωμένες- με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.
Και βεβαίως, όλες οι υπόλοιπες απόψεις, τεκμηριώνουν από τη δική τους πλευρά, την «άλλη γνώμη»…
Την καλησπέρα μου και … έρρωσθε !

iannis trifisέγραψε:

Kαλησπερα Αννα μου .Διαβασα με προσωχη την καταχωρηση σου η οποια ειναι καταπληκτικη.Πραγματι…η κατακτηση της αρχαιας ελλα δας απο τους ρωμαιους επεφερε σοβαρες καταστροφες στον αρχαιο ελληνικο πολιτισμο.Ειναι γνωστο ομως..οτι ουτε την θρησκεια τους απαγορευσαν….ουτε σφαγες εγιναν στο ονομα της θρησκειας.Αντιθετως οι ρωμαιοι υιοθετησαν στοιχεια του δωδεκαθεου…στην δικη τους θρησκεια.πολλα αρχαια αγαλματα…και αλλα στοιχεια του ελληνικου πολιτισμου μεταφερθηκαν στην αρχαια Ρωμη….και κοσμουσαν την πρωτευουσα της ρωμαικης αυτοκρατοριας…Ουτε ομως εκλεισαν φιλοσοφικες σχολες..ουτε εκαψαν συγγραμματα…ουτε κατεστρεψαν….αρχαιους ναους.Ακομα και οι ολυμπιακοι αγωνες συνεχιζοντουσαν για αιωνες μετα ,,μεχρι την εποχη του Θεοδοσιου..του Μεγα…που εγινε μεγας για ολα αυτα που του καταμαρτυρουν.Ετσι λοιπον φτανουν οι χριστιανοι…οπου αποτελειωνουν οτι αφησαν οι ρωμαιοι..και οτι ειχε σχεση με το αρχαιο ελληνικο πνευμα..και την αρχαια ελληνικη θρησκεια.Βλεπεις…η νεα θρησκεια ειχε απηχυση περισσοτερο σε σκλαβους…παρα σε ελευθερους καλλιεργημενους…ανθρωπους οπως ηταν οι αρχαιοι ελληνες.Γιατι κακα τα ψεμματα οι ρωμαιοι κατεκτησαν τους ελληνες με τα οπλα…αλλα κατακτηθηκαν απο τους ελληνες με τον πολιτισμο τους…και την φιλοσοφια τους.Δεν ειναι τυχαιο οτι με την περιοδεια του Παυλου…στην Ελλαδα..ελαχιστοι ηταν εκεινοι που ασπαστηκαν την νεα θρησκεια…Αντε ενας Διονυσιος αεροπαγητης…και μια Πρισυλλα και Ακυλας…τωρα..οσο για τον Κωσταντινο τον μεγα…που αγιοποιηθηκε…λογικο ηταν…Τοσα καλα εκανε στην νεα θρησκεια…Την νομιμοποιησε.!!!!Να μην τον ευχαριστησει λοιπον το ιερατειο???Ξεχνιεται λοιπον και η δολοφονια της γυναικας του που μου διαφευγει αυτην την στιγμη…αλλα και του γιου του Κρισπου!!!!Και δεν ειναι δα αγνωστο…Ακομη και μεσα σε βιβλια των βιων των αγιων…δεν εννοω τα φυλαδια βεβαια του ενος ταληρου….αλλα ιερατικα βιβλια οπου περιγραφονται ολοι οι βιοι και τα απολυτηκια..των αγιων!!(ο θειος μου ηταν ανωτατο στελεχος….του χριστιανικου ιερατειου…και σαν παιδακι θυμαμαι διαβασα διαφορα βιβλια του…)Εκει λοιπον το διαβασα.Δεν θα επεκταθω αλλο γιατι με τα σχολια που εχουν γινει απο ολους τους φιλους..δωθηκαν τοσες πληροφοριες που απλα θα με κανουν να φανω πως επαναλαμβανομαι.Παντως το εγκλημα της εξαφανισης του αρχαιου ελληνικου πολιτισμου…απο τους χριστιανους..ηταν καλα οργανομενο!!!Οι αρχαιοι ναοι μετετραπησαν σε χριστιανικους…η κατεδαφηστικαν για να να χρησιμοποιησουν τα ανακυκλωσιμα υλικα στους ναους της νεας θρησκειας.Ο Παρθενωνας μετατραπηκε σε Παναγια Αθηνιωτισσα.
Ο ναος της Δημητρας στο πλαι του κολυμβητηριου…εγινε Αγια φωτεινη…Και βεβαια δεν τους εφτανε η χερσαια Ελλαδα..πιασν και τα νησια.Για καντε μια βολτα σε εκκλησακια στην Αμοργο….Ακομα φαινονται οι κολωνες του αρχαιου ναου…οπου μετετραπηκε σε εκκλησια.Ασε δε που δεν τους εφτανε μονο αυτο..αλλα εκοβαν αρχαιους κιονες για να κανουν…αγιες τραπεζες!!!!
Το ιδιο και στην Σαμο!!Ο ναος του Σωτηρος στον Ποταμο εξω απο το καρλοβασι…ειναι ενα μνημειο που βγαζει ματια!!Φανταστειτε στον σκελετο του ναου εχουν χτισει τρουλλο…και αναμεσα απο τους κιονες….το χαρακτηριστικο βυζαντινο τουβλακι!!Οπως και να το κανουμε παντως οι ζημιες που υπεστησαν οι ελληνες απο το χρισταινικο στοιχειο…ηταν καταστροφικεςΑλλα και οι σφαγες…προς συμμορφωση τους ειναι ασυλληπτες φτανοντας τους στο τελος να αριθμουν μερικες χιλιαδες σε μια ελληνικη επικρατεια…οπου και αρχισε και το μεταναστευτικο ρευμα…προς την Ελλαδα!!Καλο βραδυ…φιλη μου..και τα συγχαρητηρια μου!!

Aeolos …έγραψε:

Ακριβώς, φίλε Γιάννη. Όποιος θέλει, ας το διαψεύσει : κάτω από τους περισσότερους χριστιανικούς ναούς, βρίσκονται τα ερείπια κατεστραμένων (υπό των χριστιανών βεβαίως) ελληνικών ναών. Εάν θέλετε, μπορώ να σας καταμαρτυρήσω αρκετά τέτοια σημεία – τα οποία βεβαίως, έχω φωτογραφήσει, μιας και η εικόνα είναι η καλύτερη βιβλιογραφία…

Thanasis- Walkerέγραψε:

Στις Συρακούσσες υπάρχει ο χριστιανικός ναός Santa Maria Colona!!!!!Μπήκα μέσα και έμεινα άφωνος.Οι κολώνες του αρχαίου ναού αφιερωμένου στην Αθηνά υπαρχουν ακόμη σε δυο σειρές στο εσωτερικό του κτίσματος(απ’ εξω δεν φαίνονται)….Δεν πιστεύω στο δωδεκάθεο αλλά ασυναίσθητα εδάκρυσα όταν συνηδητοποίησα τον εξανδραποδισμό του αρχαίου ναού…Η θεά ήταν θεότητα εμπνευσμένη από Έλληνες….Γιατί οι Έλληνες είχαν την πνευματική δύναμη να φτιάχνουν θεούς …..»στα μέτρα τους» ,αλλά χωρίς να παραβλάπτουν την πίστη των άλλων εθνοτήτων….

Annyraέγραψε:

Καλώς ήρθατε φίλοι στο χώρο.
Σας ευχαριστώ και χαίρομαι ιδιαίτερα που η συζήτηση είναι σε ψηλά επίπεδα, βέβαια ετούτο οφείλεται στην πάντα καλή σας διάθεση μα και στον σπουδαίο χαρακτήρα σας.
Ευχαριστώ καλοί μου φίλοι.
*)Aeolos. Φίλε Αίολε ποτέ δεν αρνήθηκα ότι χριστιανικοί Ναοί βρίσκονται επάνω σε χαλάσματα αρχαιοελληνικά που τα περισσότερα είχαν θαφτή κάτω από ρωμαϊκά…Είτε εδώ στον ελλαδικό χώρο, είτε σε άλλα μέρη. Ακόμη και ολόκληρες πόλεις, ιδιαίτερα σύγχρονες βρίσκονται επάνω σε αρχαιοελληνικά χαλάσματα….Αυτή είναι η Γή, αυτή και η ιστορία που επαναλαμβάνετε ανά τις χιλιετηρίδες…είναι τόσο απλό να το κατανοήσουμε…
Κι όπως γράφεις στην αρχή του προτελευταίου σχολίου σου: «Πάντως, ένα είναι βέβαιο: σε οποιαδήποτε εποχή, οι δυνάμεις της ιστορίας διαμόρφωσαν το κλίμα, τις συνθήκες και τα αποτελέσματα. Όπερ σημαίνει, πως σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, έγιναν αθλιότητες, από οπαδούς δογμάτων, πολιτικών απόψεων ή προσωπικών επιδιώξεων, προς τους «άλλους».» Κατόπιν συνεχίζεις…. «Ξερίζωσε», γράφεις για την χριστιανοσύνη, «βιαίως, μια Πατρώα θρησκεία. Αυτή που προϋπήρχε στον ελλαδικό χώρο. Και κατέστρεψε τη συντριπτική πλειοψηφία των δημιουργιών του ελληνικού πολιτισμού.»

Δηλαδή, ότι είναι ιστορικός αποδεδειγμένο ότι το έπραξαν μόνο οι Ρωμαίοι!!!

Όσο κι αν θέλουν καλέ μου φίλε, οι σύγχρονοι ιστορικοί να αλλάξουν τα δεδομένα της ιστορίας, πάντα θα υπάρχουν οι ιστορικές Ρωμαϊκές Αυτοκρατορικές αποφάσεις, όπως εκείνη του Καρακάλλα, με το περίφημο (και αισχρότατο για εμάς τους Έλληνες) Constitutio Antoniniana διάταγμα, της «Ρωμανίας» για να βάζει τα πράγματα στη θέση τους!!!
Μάθε ακόμα καλέ μου φίλε ότι: Ο μεγάλος φόβος του Καρακάλλα ήταν ο Ακμαίος Ελληνισμός της Αλεξανδρείας, της μόνης πόλεως, που από πολλές πλευρές μπορούσε να ανταγωνισθεί την Ρώμη. Χωρίς καν να έχει ξεσπάσει καμία επανάσταση, αλλά βασιζόμενος μόνο στους φόβους και τις εμμονές του, που ήταν δήθεν υποψίες, ο αιμοσταγής Καρακάλλας το 215μ.Χ. εκστράτευσε κατά της Αλεξανδρείας και επέβλεψε προσωπικά, σύμφωνα με τους ιστορικούς της εποχής, την σφαγή όλων των ικανών να φέρουν όπλα ΕΛΛΗΝΩΝ της Αλεξανδρείας!!!
Μετά από εκείνην την διάταξη και τον χαλασμό της Ελληνικότατης Αλεξάνδρειας λοιπόν, κανένας Έλληνας δεν είχε το κουράγιο να αποκαλύπτει την εθνικότητα και τα θρησκευτικά του πιστεύω, διότι απλά θα ακολουθούσαν όλα εκείνα τα ποταπά και άθλια που κάποιοι θέλουν να τα προσάψουν στον χριστιανισμό!!!
Αυτή είναι η μοναδική και τεκμηριωμένη καθ’ όλα ιστορική αλήθεια.
Είμαι λάτρης της καλλιτεχνικής σου φωτογραφικής έκφρασης και είμαι σίγουρη ότι η αξιόλογη φωτο-ματιά σου έχει καταγράψει την ακριβής εικόνα. Όμως εάν θα ψάξουμε ιστορικός λίγο περισσότερο στην εκάστοτε τοποθεσία…θα ανακαλύψουμε την αλήθεια , είτε από ρωμαϊκές κατακτητικές επελάσεις ή άλλες καταστροφές όπως κουρσάρων κ.λ.π. Και πιθανών ελαχίστων από χριστιανικά χέρια!!!
*)iannis trifis. Φίλε Γιάννη σε ευχαριστώ για την συμμετοχή σου και για όσα κατέθεσες. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν υιοθέτησε τον Ελληνικό πολισμό διότι πολύ απλά είχε χτισθεί όλο το οικοδόμημα της επάνω του. Η Ρώμη είναι λέξη καθαρά ελληνική και: τον 4ο αιώνα π. Χ. ονομαζόταν «πόλις ελληνίς», γράφει ο Ηρακλείδης ο Ποντικός…Στα περισσότερα που και εσύ επισημαίνεις ήδη έχω απαντήσει στους άλλους φίλους μας και θα ήταν κουραστικό για όλους μας να επαναλαμβάνομαι…Πραγματικά είναι αξιόλογη και η δική σου τοποθέτηση.
*)Thanasis- walker. Αληθινέ μου φίλε Θανάση μέσα στα τελευταία μου σχόλια και στις δύο καταχωρήσεις θα βρεις τις απαντήσεις γιατί αρνούμαι να τα δεχθώ τα ιστορικά γεγονότα έτσι επιφανειακά και κατά των χριστιανών.
Άννα

Annyraέγραψε:

Συμπαθάτε με που επέστρεψα αλλά έχω να προσθέσω τον ιστορικό που κατέγραψε την μεγάλη καταστροφή της Αλεξάνδρειας.
Η ΣΦΑΓΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ το 215 μ.Χ. και η λεηλασία της πόλης από τον Καρακάλλα (Σεπτίμιο Σεβήρο), υπάρχει στο τρίτο βιβλίο της ιστορίας του Ηρωδιανού. Είναι ο Ηρωδιανός ένας Έλληνας “ΕΘΝΙΚΟΣ” της Συρίας ιστορικός, όπου τις πληροφορίες που μας δίνει τις έχει ζήσει ο ίδιος ενώ κάποιες άλλες τις αντλεί από τον Δίωνα και άλλες λατινικές αρχές.
Άννα

Mάριοςέγραψε:

Μα ένας Εθνικος, ωσαν τον Ηρωδιανό, καλή μου φίλη, τι άλλο θα έγραφε στην ιστορία του;;;;;
Είναι σα μια θυμωμένη κοπελά να χωρίζει από τη σχεση της.Νομίζεις ότι μέσα στο θυμό της
θα λέγε καλά λόγια για τον πρώην της;;;;;
Mόνο αντικειμενική δε θα ήταν!!!

Annyraέγραψε:

Ε! καλέ μου φίλε και συνοδοιπόρε Μάριε δεν το βρίσκεις λίγο τραβηγμένο το σχόλιο σου;
Έφερε Έλληνα ιστορικό μην ψάχνουμε για κουσούρι!!!
Εάν έφερνα χριστιανό ιστορικό τότε τι θα κάναμε;
Φυσικά τα δύο τελευταία σχόλια θα διαγραφούν αργότερα…
Άννα

Thanasis- Walkerέγραψε:

Το 212,ο αυτοκράτορας Καρακάλας διακήρυξε ότι όλοι οι ελεύθεροι πολίτες της αυτοκρατορίας μπορούσαν να γίνουν Ρωμαίοι πολίτες , δίνοντάς τους την δυνατότητα να αυτοαποκαλούνται Ρωμαίοι και όχι απλά υποτελείς των Ρωμαίων.(http://www.romanity.org/htm/fox,e.01.ti_einai_an_einai_kati_enas_buzantinos.01.htm) Αυτή ήταν η περίφημη δίωξη των Ελληνικής καταγωγής κατοίκων της αυτοκρατορίας από τον Καρακάλα; Pity!!!!!!!!!!!!!!!!!

Annyraέγραψε:

Καλώς ήρθες και εδώ αληθινέ μου φίλε Θανάση.
Ακριβώς, τούτο έγραψα κι εγώ!!!
Και μετά το Constitutio Antoniniana, το 215 μ.Χ. ο ίδιος σκότωσε όλους τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας…Μετά πως οι Έλληνες θα έφεραν το Τιμημένο Ελληνικό Πατριωτικό όνομα;
Από εκεί και μετά περιφερόντουσαν σαν Ρωμαίοι…όσοι τα κατάφεραν δηλαδή….διότι πολλοί Έλληνες που δεν θέλησαν να αλλάξουν, πουλήθηκαν σαν σκλάβοι ή….
Ευχαριστώ που με επιβεβαιώνεις.
Άννα

Thanasis- Walkerέγραψε:

Επειδή γνωρίζουμε και οι δύο ανάγνωση, μπορείς να μου πείς που μιλάει για Έλληνες το κείμενο του Ηρωδιανού που σου παραθέτω πιο κάτω;

Annyraέγραψε:

Φίλε Θανάση σε παρακαλώ… δεν μπορώ να σε καταλάβω!!!

«α) Το Έδικτο του 212 (Constitutio Antoniniana De Civitate), που απένειμε την ιδιότητα του ρωμαίου πολίτη στους ελεύθερους κατοίκους όλης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, προκειμένου να αυξήσει δια της φορολογίας τα κρατικά έσοδα.»
Ετούτος ο νόμος είναι που εξανάγκασε όλους (τους μη Ρωμαίους) μα και τους Έλληνες να αλλάξουν εθνικότητα!!! Τους Έλληνες δε (θα συμπληρώσω) διπλά και τριπλά… Διότι μετά από το διάταγμα και τη σφαγή των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας το όνομα που δήλωνε την Εθνικότητα Έλληνας, ήταν συνώνυμο και υπονοούσε πλέον εκείνον που λάτρευε ακόμη τους αρχαίους Έλληνες θεούς, και άρα ήταν κακόφημος και ταυτισμένος με παράνομες θρησκευτικές ιδέες και απιστία προς το κράτος. …..

Αυτά και είναι πάρα πολύ κουραστικό για όλους μας να επαναλαμβανόμαστε…
Άννα

ΕΡΙΦΥΛΗ A.έγραψε:

Αγαπητή μου Annyra, κατ αρχήν και επειδή βλέπω πως εκφράζεις ένα «παράπονο» θα ήθελα να διευκρινίσω πως στο προηγούμενο μου σχόλιο , αναφέρομαι μεν σε «προθέσεις» ΧΩΡΙΣ όμως να τις χαρακτηρίζω… Θα σε παρακαλούσα λοιπόν να μένεις ακριβώς στις λέξεις που χρησιμοποιώ και να μην προσθέτεις άλλες που δεν υπάρχουν. Δεν με απασχολεί η ποιότητα της πρόθεσης αλλά η πρόθεση και μόνο.
Από την άλλη όταν γράφουμε ή δημοσιεύουμε ένα κείμενο υπάρχει σαφώς μία πρόθεση αλλιώς ποιος ο λόγος να το κάνουμε?.. κάτι έχουμε να πούμε, να δηλώσουμε , να δημοσιοποιήσουμε .. και αυτή η πρόθεση επιβάλλεται να έχει ένα θέμα και να αφορά σε κάτι συγκεκριμένο χωρίς να είμαστε ασαφείς και αόριστοι εκτός κι αν γράφουμε ποίηση ή λογοτεχνία όπου η ασάφεια έχει την σκοπιμότητά της.

Η ανάρτησή σου σαφώς και έχει πρόθεση, έχει θέμα και υπάρχει και ένα τίτλος αν δεν απατώμαι.. «Η καταστροφή της αρχαία Ελλάδα…Και τα ανιστόρητα ψεύδη…».. και έρχομαι λοιπόν και ρωτάω, ποια είναι τα «ανιστόρητα ψεύδη»? Η απάντηση σ αυτό το ερώτημά μου ανιχνεύεται στο μέσον του δημοσιευμένου κειμένου ως «Κάποιοι τώρα ομιλούν, γράφουν για τους χριστιανούς πως έπραξαν τούτα τα πολιτισμικά “αίσχη” ενάντια στη σοφία, στο πολιτισμό και στη παλαιή θρησκεία των Ελλήνων.»
Ως εκ τούτου αγαπητή μου Annyra, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα ως προς την πρόθεση και το θέμα του δημοσιεύματός σου, δεν είναι ούτε αυθαίρετο αλλά και ούτε ένα προϊόν της φαντασίας μου .

Επειδή μου αρέσει να είμαι σύντομη και να μην φλερτάρω γύρω από τα θέματα φορτώνοντας άσκοπα τις σελίδες με φλύαρα σχόλια, επιλέγω την σύντομη οδό της ευθείας.. Ως προς το θέμα λοιπόν, που έθεσες σου απάντησα ήδη και ήμουν σαφής.. αλλά επ’ αυτού, απάντηση δεν πήρα πέραν ενός «Το τι έγινε μετά είναι μια άλλη ιστορική καταγραφή» και το θέμα έκλεισε για σένα… όχι όμως και για μένα αφού «Το τι έγινε μετά…» όπως γράφεις, είναι κάτι που δεν πρέπει να νοηθεί ως άλλου παπά ευαγγέλιο αλλά ως τμήμα του ενός και αυτού κεφαλαίου… βλέπεις η ιστορία αγαπητή Annyra, έχει και συνέχειες… δεν σταματά εκεί που εμείς θέλουμε …

Κανείς δεν αρνείται πως η ρωμαϊκή εισβολή δεν διανθιζόταν απ όλα εκείνα τα κοσμητικά στοιχεία που συνοδεύουν μια εισβολή αν και όπως αναφέρεις «Ήδη ο Καίσαρας είχε μεταφέρει σε όλη την αυτοκρατορία το Ελληνικό πνεύμα και είχαν διαμορφώσει μέσω αυτού την θρησκεία τους»
Αυτές όμως οι καταστροφές από την πλευρά των ρωμαίων εισβολέων , επαναλαμβάνω, δεν καθαγιάζουν τα όσα εν συνεχεία συνέβησαν εις βάρος του ελληνικού πνεύματος και των εκπροσώπων του – αδιακρίτως καταγωγής – από τους νεοφώτιστους πλην βασιλικότερους του βασιλέως χριστιανούς- αδιακρίτως καταγωγής – όταν όπως γράφεις «Στις 27 Φεβρουαρίου του 384 ο Θεοδόσιος Α΄ έκανε την αναγνώριση σαν επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας τον χριστιανισμό και δηλώνοντας «επιθυμούμε όλα τα διάφορα υπήκοα έθνη […] να ακολουθούν την Θρησκεία που παραδόθηκε στους Ρωμαίους από τον άγιο απόστολο Πέτρο», και στις 8 Νοεμβρίου του 392 έθεσε ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ τις παλαιές θρησκείες.»
Αλήθεια Annyra, η εξάπλωση του χριστιανισμού πραγματώθηκε επειδή οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας σεβάστηκαν απλά και μόνο την επιθυμία του Θεοδοσίου? και αν ναι τότε γιατί κρίθηκε απαραίτητο να βγουν οι παλαιές θρησκείες «εκτός νόμου»?

Πριν από 3 ημέρες

Annyraέγραψε:

Καλώς ήρθες λατρεμένη φίλη Εριφύλη στο χώρο.
Είναι ξεχωριστή η τιμή κι η ευχαρίστηση μου στην κάθε συζήτηση μαζί σου.
Μία υπέροχη εβδομάδα και μια εξαίσια καλημέρα να έχεις.
Θα προσπαθήσω να τοποθετήσω ακριβώς τις ερωτήσεις σε σαφείς απαντήσεις.

α) Η πρόθεση για την καταχώρηση του άρθρου είναι ετούτη όπως πολύ σωστά επισημαίνεις.

β) Παρατηρείς στην καταχώρηση του θέματος ασάφεια κι αοριστία, και τα τόσα εύστοχα σχόλια (50), όλων των φίλων τι είναι;
Πως λοιπόν όλοι σας κατανοήσατε τι ακριβώς ουσιαστικό υπήρχε στην δική μου πρόθεση και αναλύσατε τις δικές σας απόψεις, γνώσεις, πιστεύω; Όπου όλα τα σχόλια ήταν/είναι από εμένα σεβαστά και τα διαχειρίστηκα με την πρέπουσα σημασία στη συνέχεια της συζήτησης. Είναι ευτυχώς, ένα απ’ τα λίγα ιστολογικά θέματα που δεν παρέκλινε από το θέμα του….Έως που νομίζω το φθάσαμε σε ψηλά επίπεδα ανάλυσης. Και για αυτό σας ευχαριστώ όλους, γιατί η συμβολή σας ήταν καθοριστική προς την πορεία της αλήθειας του σωστού ιστορικού αποτελέσματος.
Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία δεν βλέπω να ευσταθεί εκ της καταγραφής των σχολίων.

γ) Δεν θα μπορέσω (όπως καμία/κανένας) άλλωστε, να δώσω κάποια απάντηση κατόπιν… παραγγελίας λέξεων. Όπως γνωρίζεις, η γραπτή και η ομιλούσα ερώτηση/απάντηση, φέρει πάντα την πνευματική ταυτότητα, εκείνης/εκείνου που την δημιουργεί.

δ)Πουθενά λατρεμένη φίλη δεν συνάντησα/μελέτησα τούτο που μου υποδεικνύεις… Δηλαδή να μην ξεχωρίζω τις ιστορικές χρονολογίες και να μην τις τοποθετώ σε τάξη, διότι έχει συνέχεια η ιστορία…Ή όπως γράφεις εσύ: “Ως προς το θέμα λοιπόν, που έθεσες σου απάντησα ήδη και ήμουν σαφής.. αλλά επ’ αυτού, απάντηση δεν πήρα πέραν ενός «Το τι έγινε μετά είναι μια άλλη ιστορική καταγραφή» και το θέμα έκλεισε για σένα… όχι όμως και για μένα αφού «Το τι έγινε μετά…» όπως γράφεις, είναι κάτι που δεν πρέπει να νοηθεί ως άλλου παπά ευαγγέλιο αλλά ως τμήμα του ενός και αυτού κεφαλαίου… βλέπεις η ιστορία αγαπητή Annyra, έχει και συνέχειες… δεν σταματά εκεί που εμείς θέλουμε” …
Πως θα ήταν δυνατόν, μέσα σε ένα άρθρο να καταγραφούν 2180 χρόνια και να τοποθετηθούν όλα τα ιστορικά στοιχεία; Πως θα γίνει λατρεμένη φίλη, αυτό που μου ζητάς; Κι αν, (ας πούμε πως μπορεί να γίνει)….καταλαβαίνεις ότι πέρα της όποιας αόριστης γενικότητας που θα έχει, ακόμα θα είναι και μια ασαφή περίληψη που θα βοηθά την συνέχιση της παραπληροφόρησης του ψεύδους προς την Ελλάδα και των χριστιανών και θα εξυπηρετεί άλλους σκοπούς…Όχι, μακριά από εμένα αυτού του είδους οι αρθρογραφίες….
Θέλησα λοιπόν, και έχω όλα τα λογικά, επιστημονικά, επιχειρήματα που εγκαθιδρύουν το αναφαίρετο δικαίωμα, -σαν αρθρογράφος “ιστορικός αναλυτής”, Ελληνίδα και χριστιανή-, να καταπιαστώ με το πάρα πολύ λεπτό και χρονολογικά περιορισμένο θέμα: το πώς την δική μου/δική μας πατρίδα η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ισοπέδωσε και πως σύγχρονοι ιστορικοί ή μη μελετητές, δημιουργούν ψεύδη για ιδιοτελής σκοπούς.

ε) Οι ιστορικές αποδείξεις νομίζω ότι κάνουν την διαφορά για την συνέχεια αλλά και την ολοκλήρωση ενός κύκλου αλήθειας που πραγματεύεται συγκεκριμένες φράσεις στο οποιοδήποτε κείμενο για την ιστορία. Όπως σωστά παρατήρησες στην περίπτωση του Θεοδοσίου Α΄ που είναι η προτελευταία φράση του κειμένου, τοποθετείτε έτσι, ώστε να έχει διττή σημασία προς το σύνολο της ουσίας που πραγματεύεται. 1ον ) Πότε ακριβώς οι χριστιανοί αναλαμβάνουν ενεργώ “δράση” ταυτόσημοι και ενσωματωμένοι με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 2ον ) Ακολουθεί αμέσως μετά η επόμενη (τελευταία) φράση, που αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα σαν εθνότητα και σαν τόπος (έστω μια Ελληνική πόλη δεν αναγράφηκε) στην διαθήκη του Θεοδοσίου….Δεν υπήρχε!!!

στ΄) Η έλευση του Ιησού Χριστού με το χαρμόσυνο για την ανθρωπότητα μήνυμα, της πνευματικής απελευθέρωσης που μετέφερε, ήταν η αρχή για να ανακαλύψουν οι άνθρωποι (ελάχιστοι στην αρχή) μια άλλη πνευματική οδό. Η πνευματική αναγέννηση είναι δυσκολότατο κατόρθωμα. Έτσι, η κάθε απόπειρα μεταφοράς απ’ τους Ευαγγελιστές τούτου του μηνύματος, θα ήταν χρονοβόρα και επικίνδυνη μέσα σε μια Αυτοκρατορία που ο ΠΡΩΤΟΣ των ΘΕΩΝ τους, ήταν, ο εκάστοτε ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ. Είναι λοιπόν αρκετά εύκολο, να κατανοήσουμε πως μια καινούργια θρησκευτική και τόσο “ριζοσπαστική” ιδέα, χρειαζόταν μεγάλο χρονικό διάστημα για να βιωθεί και να περάσει στις μάζες. Έτσι οι “θεοί” αυτοκράτορες του τέταρτου αιώνα ανακάλυψαν την ανερχόμενη πνευματική αλήθεια για την απελευθέρωση και την οικειοποιήθηκαν για τους δικούς τους σαφώς σκοπούς.
Ευχαριστώ που ζήτησες επεξηγήσεις και η ταπεινή μου γνώση κατάφερε να απαντήσει σε όσες εννόησε.
Ευχαριστώ που άφησες την πνοή του πνεύματός σου να θερμάνει το θέμα.
Άννα

Thanasis- Walkerέγραψε:

Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία μήπως ήταν ΜΟΝΟ ο Καρακάλας!!!!!!!!!!!!!!!!!Εκείνος ο φιλέλληνας ο Ανδριανός,.Ο Μαρκος Αυρήλιος που χάρισε τους φόρους στην σεισμοπαθή Αχαϊα για πέντε χρόνια…Εκείνα τα Ρωμαϊκά υδραγωγεία της Καββάλας της Νικόπολης και άλλα ποιός τα κατασκέυασε και γιατί; Οι χριστιανοί μόνο μοναστήρια και ναούς έφτιαχναν και αυτά όχι για το καλό του λαού αλλά για το καλό της εκκλησίας δηλαδή ουσιαστικά του ιερατείου….

Annyraέγραψε:

Καλώς ήρθες και πάλι στο χώρο αληθινέ μου φίλε Θανάση.
Θα συμφωνήσω μαζί σου για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες που θέλησαν να κάνουν σπουδαία έργα στην Ελλάδα. Όπως σωστά αναφέρεις τον Ανδριανό όπου και δημιούργησε την βιβλιοθήκη στην Αθήνα…. μάλιστα με χώρους μέσα ιδικούς για τις φιλοσοφικές σχολές. Θα συμφωνήσω και στα άλλα. Μα το θέμα της καταχώρησης δεν ήταν τι έκαναν στα κατεκτημένα εδάφη, αλλά τι έκαναν άσχημο για τον Ελληνικό πολιτισμό που κάποιοι «ντε και καλά» έχουν βαλθεί να μας πείσουν πως τα έκαναν χριστιανοί…
Επειδή όμως πιστεύω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί με όλα τα σχόλια δεν θα συνεχίσω άλλο.
Συμπάθα με.
Άννα

Thanasis- Walkerέγραψε:

http://sfrang.com/historia/selida200.htm

Annyraέγραψε:

Αληθινέ μου φίλε Θανάση….ακόμη κι ο Φραγκόπουλος… αναγνωρίζει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική καταστροφή στο πολιτισμό της Ελλάδας στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής του διεύθυνση στις τελευταίες φράσεις και γράφει:

«Για τη ρωμαϊκή εποχή υπάρχουν πληροφορίες ότι κάηκαν «βλάσφημα» βιβλία τα έτη 186 και 181 π.Χ. στη Ρώμη και λίγο αργότερα έγινε κάτι ανάλογο πάλι στον ελλαδικό χώρο. Η διαχρονική ιστορία της πυρπόλησης βιβλίων περιγράφεται στο σύγγραμμα του Lucien Polastron.»

Και ο Lusien Polastron είναι ιστορικός “αυθεντία” για την καταστροφή των βιβλιοθηκών!!!
Έτσι ο ποντικός πιάνεται στη φάκα!!!
Ο Φραγκόπουλος τα έριξε στους χριστιανούς βεβαίως…αλλά χρησιμοποιεί και τον L. Polastron….
Να είσαι καλά.
Άννα

ALEKOSέγραψε:

Δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη διότι υπάρχουν πραγματα που δε γνωρίζω.Πάντως υπήρχε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στα ΝΕΑ πριν απ κάτι μήνες που μιλούσε για «καταστροφές» της εκκλησίας πάνω σε αρχαία μνημεία,τότε με την υπόθεση Γαβρά αν θυμάστε.

Annyraέγραψε:

*)Φίλε Αλέκο καλώς ήρθες.
Σωστά και θα συμφωνήσω πως είχε δίκιο ο Κώστας Γαβράς, διότι το video-animation που είχε συνδημιουργήσει (ο ίδιος είχε μέσα γύρω στα δύο λεπτά), για το νέο μουσείο της Ακρόπολης ήταν τεκμηριωμένο ιστορικά. Τώρα το λάθος του Γαβρά ήταν, που έβαλε ιερείς να γκρεμίζουν τον γλυπτο διάκοσμο του Παρθενώνα ενώ πουθενά η ιστορία δεν αναφέρεται σε ρασοφόρους!!!
Όπως λοιπόν θα είδες στην ταινία, οι χριστιανοί μετέτρεψαν τον Παρθενώνα σε Εκκλησία το 438 μ.Χ. και πάντα με τις ευλογίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας!!!
Ο Παυσανίας μας λέει: ότι ήταν ο Λάχαρης πρώτος που κατέστρεψε με τις λεηλασίες του τον Παρθενώνα, απέσπασε τις ασπίδες, τα χρυσά.
Κατόπιν το 267 μ.Χ. μια φωτιά αποτελείωσε τα πάντα, ώσπου την εποχή του Κλαύδιο Μαμερτίνο το 361 μ.Χ., δεν γινόταν εκεί καμία λατρευτική πράξη!
Έτσι το 438 μ.Χ. οι χριστιανοί βρήκαν ένα χώρο ελεύθερο, και το μετέτρεψαν σε ναό λατρείας με όλες τις καταστροφές/μετατροπές που αναφέρει ο Γαβράς.
Όμως θέλω να καταλάβεις ότι δεν έγραψα γενικά, παρά για το χρονικό διάστημα από 193 π.Χ. μέχρι και το 313 μ.Χ. Εκεί εστίασα το θέμα και το ανέπτυξα με ιστορικές μαρτυρίες.
*)Αληθινέ μου φίλε Θανάση καλώς ήρθες και πάλι.
Γιατί δεν παραδέχεστε πως μέσα στη νόηση σας τα έχετε όλα γενικεύσει;
Δεν βλέπω που αποσκοπούν ετούτες η δίχως χρονολογική τεκμηρίωση επιθέσεις σας!
ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!!!
Η καταστροφή του Ελληνικού πολιτισμού άρχισε το 197 π.Χ. και τελείωσε το 313 μ.Χ. Από ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ.
Άννα