Παραλήρημα χρόνων…

 

Το βλέμμα της έπεσε επάνω στη ξεθωριασμένη φωτογραφία ενός αρματωμένου κακογενειοφόρου καβαλάρη, που κρεμόταν ακριβώς στο ύψος της, μπροστά της, στο λερωμένο τοίχο.

Τι να υποθέσει ανάμεσα στην έξαψη της αναγκαίας στιγμής και στα λόγια του ανεπιτήδευτου άντρα.

-Φευγάτε από εδώ κωλόπαιδα… δεν γίνονται οι επαναστάσεις χωρίς αιματοκύλισμα, ρίχτε τους στο ψαχνό, μουρμούραγε χωρίς ανάσα ο ξερακιανός εκείνος άνδρας καθώς έκλεινε την ξύλινη πόρτα του σπιτιού του.   

-Λίγες ασπιρίνες…ιώδιο..οινόπν….Ατελείωτη η πρόκληση της παράκλησης.

Το μπλουτζίν μπουφάν δεν είχε να κρύψει ούτε καν πέντε ασπιρίνες… κι ένα ακαθορίστου προϊόν μέσα σε μικρό γυάλινο μπουκάλι -με καλό κονιάκ…Όπως της είπε η γυναίκα που της το έδωσε με το χαιρέτισμα στη λευτεριά.

Δυο μεγαλύτερα αγόρια και η δεκαεξάχρονη χτυπούν τις πόρτες της Αθηναϊκής συνοικίας για να μαζέψουνε ότι μπορούν για τα παιδιά που ήταν ηθελημένα μέσα στο Πολυτεχνείο.

Ποιος γνώριζε την πορεία της ιστορικής συνέχειας, ποιος νοιαζόταν για τα πανηγύρια που θα στηθούν αργότερα για την τιμή;;;

Όπου τους έβλεπαν… άλλαζαν δρόμο και σ’ όποιο στενό τρύπωναν οι ίδιες κινήσεις, τα ίδια παρακλητικά λόγια…Δύσκολοι και φοβισμένοι καιροί…οι πόρτες μισάνοιχτες κι άλλοτε επιδεικτικά… ερμητικά κλειστές.

Το προτελευταίο απόγευμα….

-Φεύγα, της λέει ο Αλέκος, αγριέψανε κι έχουν χωθεί μέσα προβοκάτορες!

-Θα μείνω, απαντά καθώς βουτά μια κούτα άδεια από γάλατα, θα μείνω!

Ένα ατελείωτο άυπνο βράδυ…μία κατοπινή ημέρα γεμάτη μεταφορές πληροφοριών απ’ το ένα σημείο στο άλλο για την αποφυγή των προβοκατόρων…κάποιες φορές βρέθηκε κοντά στο προαύλιο και φώναζε με τη δύναμη της ψυχής της, ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…Μαζί με το πολύχρωμο πλήθος…

Σουρούπωνε…από στιγμή σε στιγμή θα μπουν… όλοι αυτό περίμεναν.

………………………………

Ασφάλεια, με τα χειρότερα χρώματα βαφτήκαν οι εικόνες των αναμνήσεων.

………………………………

Δικαστήρια, δίχως ουσία.

………………………………..

Ότι έγινε το πίστεψε το υποστήριξε χωρίς αντάλλαγμα…. Εξαργύρωση μόνο στην ψυχή της πως έπραξε εκείνο που τα κατοπινά χρόνια θα την χαρακτηρίζει.

Η Ελευθερία.

Και η υπάρχουσα έκφρασή της σε όλους τους τομείς της ζωής….

 

Άννα

           

Advertisements