Το Ιερό Μαντείο της Δωδώνης.
                                                                                    

Πολυξένη- Μυρτάλη-Ολυμπιάδα.

Αλέξανδρος ο Γ΄. Γεννήθηκε στη Πέλλα από τον Φίλιππο και την Ολυμπιάδα το 356 π.χ.

Έφερε τους τίτλους: Κύριος της Ασίας, Φαραώ της Αιγύπτου,  Μέγας βασιλεύς των Μακεδόνων και λοιπούς.

Τρεις σημαντικοί άνθρωποι στάθηκαν οι πλάστες του μοναδικού, δυναμικού χαρακτήρα του. Στη φιλοσοφία ο Αριστοτέλης, στη στρατηγική του πολέμου ο Φίλιππος και στη θρησκεία, στο βαθύτερο πιστεύω του κάθε ανθρώπου, η Ολυμπιάδα.

Θα σταθούμε στην Ολυμπιάδα για να την γνωρίσουμε.

Είναι το πρόσωπο που διαμόρφωσε την ιστορία της Ελλάδας αλλά και ανέβασε τον γιό της Αλέξανδρο Γ’, στο υψηλότερο βάθρο.

                                                                    

Η Ολυμπιάδα γεννήθηκε το 373 π.χ. στη Πασσαρώνα της Ηπείρου και ήταν προικισμένη με μεγάλα εσωτερικά χαρίσματα, είχε μια μεγαλύτερη αδελφή την Τρωάδα και ένα μικρότερο αδελφό τον Αλέξανδρο Α’,  που το 334 π.χ. έκανε σαν βασιλιάς της Ηπείρου την πρώτη γνωστή κατάκτηση της Ιταλικής χερσονήσου.

Ο πατέρας της ήταν ο βασιλιάς Νεοπτόλεμος Β’ και της έδωσε το όνομα Πολυξένη. Επειδή ήταν δευτερότοκη κόρη, και όταν ο πατέρας της πέθανε το 362 π.χ. Ο θείος της Αρρύβας , πρώτα παντρεύτηκε την μεγαλύτερη αδερφή της Τρωάδα και κατόπιν αφιέρωσε την Πολυξένη στο αρχαιότερο της Ελληνικής γης, μαντείο της Δωδώνης. Εκεί της δίδετε το όνομα Μυρτάλη. Έζησε μέσα στο μαντείο περίπου 7 χρόνια υπηρετώντας μα και μαθαίνοντας όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζει μια ιέρεια βασιλικής καταγωγής. Το 357 π.χ. αφού  πλέον είχε αποκτήσει πολλά πνευματικά εφόδια και μοναδική για Ιέρεια μόρφωση, παραβρίσκεται στις μυστηριακές γιορτές της Σαμοθράκης (Καβείρια ) όπου γνωρίζει τον Φίλιππο. Οι ιερείς της Δωδώνης της επέτρεψαν να παντρευτεί  με τον βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας, κάνοντάς την συνβασίλισσα με τις άλλες γυναίκες του. Η Μυρτάλη γίνεται νόμιμη και μοναδική βασίλισσα με το όνομα πλέον Ολυμπιάδα, καθώς γεννά τον πρωτότοκο γιό του Φίλιππου, Αλέξανδρο το 356 π.χ. Και ο Φίλιππος την ίδια εκείνη χρονιά κερδίζει στους ολυμπιακούς αγώνες. Ο χαρακτήρας της Ολυμπιάδος (όπως αποκαλύπτεται μέσα απ’ την ιστορία) ήταν δυναμικός και φιλόδοξος. Η τεράστια μόρφωση της δε, την οδήγησε να έρθει σε ρήξη με τον Φίλιππο και να ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας της, ανάμεσα στο χώρο των Καβειρίων της Σαμοθράκης σαν Ιέρεια και που το 330-317 π.χ., σαν βασίλισσα πάλι κυβέρνησε την Ήπειρο μετά από το θάνατο του αδελφού της. Ήταν γνωστό πως είχε μυηθεί στα παλαιότατα Βακχικά Μυστήρια, είχε γνώσεις, όσο λίγοι, για τα Ελευσίνια, τα Ορφικά, τα Πυθαγόρεια και τα Αιγυπτιακά Μυστήρια.  Ήταν ακόμα λάτρης των φιδιών όπου διάφοροι ιστορικοί τοποθετούν την μοναδική λατρεία τους στη θρησκευτική λατρεία των Μυκηναίων και πιστευόταν πως τον Αλέξανδρο τον γέννησε, όταν συνευρέθηκε νύχτα με τον Ζεύς μεταμορφωμένο σε φίδι! Η ίδια μάλιστα το είχε ομολογήσει στον Φίλιππο, όπου εκείνος την κατηγόρησε για μοιχεία και την έστειλε στη Ήπειρο. Αλλά ο Φίλιππος είχε φανερά την ανάγκη της χαρισματικής Ολυμπιάδας για την διακυβέρνηση του βασιλείου, την καλεί πάλι πίσω σαν βασίλισσα. Οι σχέσεις τους έχουν όμως λαβωθεί από το γεγονός της μοιχείας και ο Φίλιππος ξαναπαντρεύετε με την Μακεδόνισσα Κλεοπάτρα που του χαρίζει ένα ακόμα αρτιμελή γιό τον Κάρανο και που προοριζόταν για βασιλιάς της Μακεδονίας. Η Ολυμπιάδα ένιωσε τον κίνδυνο, (πως ο Αλέξανδρος δεν θα γινόταν βασιλιάς της Μακεδονίας, διότι δεν ήταν Μακεδόνες και οι δύο οι γονείς του), με την γέννηση του αγοριού της Κλεοπάτρας. Είναι άγνωστο εάν συμμετείχε στη δολοφονία του Φίλιππου και του γιού του Κάρανου μια που δεν υπάρχουν στοιχεία, παρά μόνο εικασίες. Το 336 π.χ. πάντως ο Αλέξανδρος Γ’ ανακηρύσσετε βασιλέας των Μακεδόνων. 

Η Ολυμπιάδα άφησε την τελευταία της πνοή στη πόλη Πύδνα που ο Κάσσανδρος έβαλε τους ανθρώπους του να την σκοτώσουν με φρικτό τρόπο και για πολλές ημέρες το κορμί της παρέμεινε άταφο.

 

Άννα Εζμπεργκ.    

 

 

Advertisements