Η Σοφία για τους αρχαίους Έλληνες ήταν η μεγαλύτερη εσωτερική νίκη. Ήταν το υψηλότερο νοητικό βάθρο που θα μπορούσε να ανέβει κάποιος. Ήταν η  γνώση του ηθικού κριτηρίου, για παράδειγμα της ιδέας της δικαιοσύνης, αλλά και το ηθικό σθένος. Κατά τον Αριστοτέλη, ο νους του ανθρώπου, είναι ο σπινθήρας του θεού μέσα του και η πνευματική του ζωή που ανταποκρίνεται προς το νου είναι ζωή θεία – σε σχέση με τη σωματική ζωή των αισθήσεων. Κατά τον Πλάτωνα, η σοφία είναι το μέγιστων των μορίων της αρετής. Κατά τον Ηράκλειτο, μία είναι η σοφία, να γνωρίζουμε τη σκέψη η οποία ρύθμισε τα πάντα για πάντα.

Παραθέτω μερικά γνωμικά Ελλήνων που η πάροδος των χρόνων, των χιλιετηρίδων δεν έσβησε αλλά αντίθετα τα μετέφερε σε όλη την οικουμένη.   

 

ΠΑΝΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΕΙΔΕΝΑΙ ΟΡΕΓΟΝΤΑΙ ΦΥΣΕΙ. Από την ανθρώπινη φύση τους όλοι διψούν για γνώση. Αριστοτέλης.

 

ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΓΙΝΟΥ. Γίνε φιλόσοφος. Δελφικό παράγγελμα.

 

ΣΟΦΙΑΝ ΖΗΤΕΙ. Ζήτα την σοφία. Δελφικό παράγγελμα.

 

ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ. Γνώρισε το εαυτό σου. Θαλής Μιλήσιος.

 

ΣΑΥΤΟΝ ΙΣΘΙ. Βάδισε στην αυτογνωσία.  Δελφικό παράγγελμα.

 

                                                                                   

 

ΔΙΠΛΑ ΟΡΩΣΙΝ ΟΙ ΜΑΘΟΝΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Βλέπουν διπλά όσοι σπουδάζουν στη μελέτη των γραμμάτων. Πυθαγόρας.

 

Η ΠΑΙΔΕΙΑ , ΚΑΘΑΠΕΡ ΕΥΔΑΙΜΩΝ ΧΩΡΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΦΕΡΕΙ. Η παιδία είναι σαν την ευδαίμονα χώρα που όλα τα αγαθά έχει. Σωκράτης.

 

ΓΗΡΑΣΚΩ Δ΄ΑΕΙ ΠΟΛΛΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΣ. Γερνάω μα πολλά διδάσκομαι. Σόλων ο Αθηναίος.

 

ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ. Ένα βλέπω, ότι δεν βλέπω τίποτα…Ένα γνωρίζω πως δεν γνωρίζω τίποτα. Σωκράτης.

 

ΕΑΝ ΜΗ ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΗΣΟΥΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΝ ΠΑΥΛΑ. Εάν δεν γίνουν (οι βασιλείς για τον Πλάτων), εκείνοι που μας κυβερνούν φιλόσοφοι δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν τα δεινά μας. Πλάτων.

 

ΕΙΣ ΤΟΝ ΜΕΝ ΠΑΤΕΡΑ ΟΦΕΙΛΩ ΤΟ ΖΗΝ , ΕΙΣ ΤΟΝ ΔΕ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟ ΕΥ ΖΗΝ. Στον μεν πατέρα χρωστώ που ζω και στον διδάσκαλό μου τη γνώση που ζω καλά.  Μ. Αλέξανδρος.

 

 

Άννα

 

Advertisements