Το τελευταίο μου ταξίδι στην Αδελαΐδα είχε αρκετές εκπλήξεις…

Μια από αυτές ήταν και η ενημέρωση μου για το νεοσύστατο κίνημα των “freegans”!!!

 Ο Warren Oakes, ένας αμερικανός ποπ-ροκ ντράμερ, θεωρείτε ο πατέρας των freeganism, μιας πολυεθνικής κοινωνικής ομάδας με συνείδηση.  Το καλοκαίρι του 1999 έγραψε το μανιφέστο του: «why freegans», «Γιατί δωρεάν χορτοφαγικό γεύμα», (σε ελεύθερη δική μου μετάφραση).                                                                         

                                                                                          Ο Warren Oakes.

Τα κίνητρα είναι αρκετά  για τους ανθρώπους που ακολουθούν το αντικαταναλωτικό ελεύθερο γεύμα. Κάποιοι μιλούν για την κατασπατάληση των πόρων της Γης, άλλοι για φιλοσοφικούς και κάποιοι ελάχιστοι για θρησκευτικούς λόγους.  

Οι freegans συντηρούνται κυριολεκτικά απ’ τα αποφάγια που βρίσκουν στα σκουπίδια!!!

Όχι δεν είναι φτωχοί ούτε και άστεγοι. Είναι καθημερινοί άνθρωποι που εργάζονται σε διάφορους

της αγοράς τομείς και λογικά έχουν τους οικονομικούς πόρους για να αγοράσουν την τροφή τους.  Έχουν ακόμα μια κοινή βασική λέξη την «dumpster», «κατάδυση». Κατάδυση λοιπόν στο κάδο των σκουπιδιών για τα καθημερινά γεύματα που αποτελούνται κυρίως από σαλάτες φρούτων ή χορταρικών και πολλών ληγμένων πακεταρισμένων τροφίμων.

Γνωστό μου ζευγάρι Αυστραλών έχει να πάει σε σούπερ μάρκετ ή κάτι ανάλογο, πάνω από δύο χρόνια, τα χρήματα δε που εξοικονομούν απ’ την διατροφή τους τα διαθέτουν για κοινωφελή σκοπούς!  

                                                                                  

 

 

Κάνουν βέβαια και «Sharing»!!!

 Ότι τους περισσεύει τα καθαρίζουν, τα μαγειρεύουν με τους ανάλογους τρόπους που απαιτείτε απ’  το καθένα και τα προσφέρουν σε άλλους freegans ή στους περαστικούς.

Ακόμα κάποιοι μαζεύουν χαλασμένα καροτσάκια, ποδήλατα, πατίνια και πρώτα αφού τα φτιάξουν, τα ανταλλάσουν συνήθως με ομοϊδεάτες τους, για άλλα δικά τους χρειαζούμενα πράγματα.

Στην Βόρεια Καρολίνα, Αμερική ήδη έχουν δικό τους χώρο συνεταιρισμού και ανατροφοδότησης.

 

                                                                                         

 

Οι ίδιοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση που σας δίνω εξηγούν τους λόγους που έγιναν freegans :

 

«Freegans είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν εναλλακτικές στρατηγικές για τη ζωή βασίζεται στην περιορισμένη συμμετοχή στη συμβατική οικονομία και ελάχιστη κατανάλωση πόρων. Freegans έχουν αγκαλιάσει στη κοινότητα τους, την γενναιοδωρία, την κοινωνική ανησυχία, την ελευθερία, τη συνεργασία και κοινή χρήση σε αντίθεση με μια κοινωνία που βασίζεται στην υλισμό, ηθική απάθεια, ανταγωνισμό, συμμόρφωση, και απληστία.

Freegans είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν εναλλακτικές στρατηγικές για τη ζωή βασίζεται στην περιορισμένη συμμετοχή στη συμβατική οικονομία και ελάχιστη κατανάλωση πόρων. Freegans αγκαλιάσει κοινότητα, γενναιοδωρία, την κοινωνική ανησυχία, την ελευθερία, τη συνεργασία και κοινή χρήση σε αντίθεση με μια κοινωνία που βασίζεται στην υλισμό, ηθική απάθεια, ανταγωνισμό, συμμόρφωση, και απληστία.

Μετά από πολυετείς προσπάθειες για μποϊκοτάζ των προϊόντων από τις ανήθικες εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστροφή του περιβάλλοντος, και την κακοποίηση των ζώων.  Ήρθαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο μερικές κακές εταιρείες, αλλά το σύνολο του ίδιου του συστήματος.

Freeganism είναι ένα συνολικό μποϊκοτάζ του οικονομικού συστήματος όπου το κίνητρο του κέρδους έχει επισκιάσει ηθικούς προβληματισμούς και όπου μαζικά πολύπλοκα συστήματα παραγωγής διασφαλίζουν ότι όλα τα προϊόντα που αγοράζουμε θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις περισσότερα από τα οποία ποτέ δεν μπορεί να εξετάσει ακόμη. Έτσι, αντί να αποφύγουμε την αγορά προϊόντων από το μία κακή εταιρεία μόνο για την υποστήριξη κάποιας άλλης, θα αποφύγουν να αγοράσουν οτιδήποτε στο μεγαλύτερο βαθμό που μπορούμε.

Η λέξη freegan επιδεινώνεται από το "ελεύθερο" και "vegan". Vegans είναι άνθρωποι που αποφεύγουν τα προϊόντα ζωικής πηγής ή προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, σε μια προσπάθεια για την αποφύγει να βλάπτουν τα ζώα. Freegans λαμβάνουν ετούτα σαν ένα βήμα παραπέρα από την αναγνώριση ότι σε μία πολύπλοκη, βιομηχανική, οικονομία μαζικής παραγωγής με γνώμονα το κέρδος, οι καταχρήσεις των ανθρώπων, των ζώων, καθώς και η γη αφθονούν σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής (από την απόκτηση στις πρώτες ύλες για την παραγωγή για την μεταφορά) και ακριβώς για κάθε προϊόν που αγοράζουμε. Sweatshop εργασία, καταστροφή τροπικών δασών, η υπερθέρμανση του πλανήτη, μετατόπιση των αυτοχθόνων κοινοτήτων, του αέρα και των υδάτων, την εξάλειψη της άγριας φύσης σε γεωργικές εκτάσεις ως «παράσιτα», τη βίαιη ανατροπή της λαό εκλεγμένες κυβερνήσεις να διατηρήσουν τους δικτάτορες μαριονέτα συμμορφούμενο με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ανοιχτό-strip pit εξόρυξη, γεώτρηση πετρελαίου σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, ένωση busting, της δουλείας των παιδιών, και πληρωμών σε καταπιεστικά καθεστώτα είναι μερικές μόνο από τις πολλές επιπτώσεις της φαινομενικά αβλαβείς καταναλωτικών προϊόντων που καταναλώνουμε κάθε μέρα.»

 

 

http://www.howstuffworks.com/framed.htm?parent=freegan.htm&url=http://www.freegan.info  

 

Άννα