Η βιογραφία και η βιβλιογραφία που αναφέρεται περί του ΕΡΜΗ του ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΥ.

 

Κατόπιν παρακλήσεων φίλων, αναρτώ τα λίγα που υπάρχουν σαν ένδειξη βιογραφίας. Είναι βιβλιογραφικές αναφορές από ιστορικά πρόσωπα.

Στην αρχαία ελληνική παράδοση ο Ερμής γεννήθηκε στη Κυλλήνη της Αρκαδίας απ’ την κόρη του βασιλέα της Πελοποννήσου Άτλαντα, Μαία και πατέρα είχε το Δία. Γυναίκα του ήταν η Έρση κόρη του βασιλιά των Αθηνών Κέκροπα. Γιός του ο Κέφαλος ή ο Τατ καθώς έτσι τον ονομάζουν οι Αιγύπτιοι.

Ο Αρτεμίδωρος του πρόσθεσε το επίθετο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ.

Οι Έλληνες τον είχαν σαν αγγελιοφόρο του Δία.

Οι Αιγύπτιοι απέδιδαν στον Ερμή- Θωθ σαράντα δύο βιβλία αφιερωμένα στην απόκρυφη γνώση.

Ο Ιούλιος Καίσαρ γράφει: Πάντων των θεών τον Ερμή Μέρκουρη σέβουσι, και πολλαί εν Γαλατεία εισίν εικόνες αυτού.

Οι αρχαίοι Γαλάτες του δίδουν το επίθετο Μέρκουρη.

Ο Κύριλλος Αλεξανδρείας γράφει: ‘Οσιρις, ο εκάστου έθνους ηγεμών και καθηγητής ο Ερμής ο Τρισμέγιστος.

Ο Ευσέβιος γράφει: Ο Αρτεμίδωρος τον ονόμασε Ερμή Τρισμέγιστο διότι: «Παρ’ Έλλησι άνδρες σοφώτατοι ου μόνο δις αλλά τρις γαρ Ερμής ο Τριμέγιστος επικαλούμενος τρίτον ήλθε εν κόσμω εαυτόν, καθώς αι ιεραί αυτού και θαυμασταί βίβλοι διαγορεύωσι».

Ο Σουίδας γράφει τον Ερμή ως τον δημιουργό της θρησκείας. Οι θρησκείες των Κινέζων, των Εβραίων, των Ιαπώνων, των Αιγυπτίων, των Ινδών, των Βαβυλωνίων έχουν τη ρίζα τους στην Ελληνική διδαχθείσα Μονοθεϊστική θρησκεία απ’ τον Ερμή.

Ο Στοβαίος γράφει: Ο Ερμής με την ανάληψή του στους ουρανούς άφησε όλα τα περισπούδαστα φιλοσοφικά και επιστημονικά του έργα στον γιό του Κέφαλο-Τατ.

 

 

Μαράκι και ΟΤΙS, σας αφιερώνω όλη την σημερινή ανάρτηση και όταν μου επιτρέψει ο χρόνος θα αναρτήσω και διάφορες διδαχές απ’ το αρχαίο κείμενο του Ερμή.

Σας ευχαριστώ.

 

Άννα Π. Ε.

 

  

 

 

Advertisements