ΩΡΙΓΕΝΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ. (Αλεξάνδρεια 182-253 Τύρος)

 

                                                                          

 

Ένας “παρεξηγημένος” και λεηλατημένος φιλόσοφος. Ένα ύψιστο οικουμενικό Πνεύμα. Ένας μάρτυρας της πίστης!

Ο Άγιος Μάρτυρας του χριστιανισμού  Λεωνίδης ήταν γονιός του και ο πρώτος πνευματικός πατέρας του. Τελευταίος δε διδάσκαλος του Ωριγένη αναφέρετε ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς Άγιος της Εκκλησίας μας, ο οποίος υπήρξε ακόλουθος των Στωικών αρχών.

Ο Ωριγένης τόσο πολύ αγάπησε τον Ιησού, ώστε ακολούθησε κατά γράμμα την ευαγγελική ρήση «εσν ενοχοι οτινες ενούχισαν αυτος δι τν βασιλείαντν ορανν», Ματθαίος 19:12, και αυτοευνουχίστηκε. Έζησε όλη την ζωή του σε άκρα ασκητική εκπαίδευση και πολυμάθεια.

Υπήρξε ιδρυτής της σπουδαίας Κατηχητικής Σχολής στην Αλεξάνδρεια με μεγάλο αριθμό μαθητών. Ακόλουθος του χριστιανισμού όντως ο ίδιος έφερε πολλούς στην διδασκαλία του χριστιανισμού. Γύρω στο 230 έφθασε στην Ελλάδα και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Μα το μίσος, η αμάθεια, αλλά και πολιτικά συμφέροντα τον εξόρισαν και εγκαταστάθηκε μόνιμα πλέον στην Καισάρεια.  Εκεί απέκτησε μεγάλο πάλι αριθμό μαθητών και έθεσε τις βάσεις για την θεολογία διδάσκοντας, ηθική, μεταφυσική, φυσική. Το 249 φυλακίστηκε με τους διωγμούς του Δέκιου κατά των χριστιανών και πέθανε με μαρτυρικό θάνατο στις αρχές της δεκαετίας του 250.

Έγραψε ένα μεγάλο αριθμό θεολογικών έργων με κορυφαίο το ΕΞΑΠΛΑ, μία πολυγλωσσική  και πολύτομη έκδοση επάνω στις Γραφές.  Τα έργα δε (περί προσευχής), (περί μαρτυρίου) και (κατά Κέλσου) είναι μέχρι σήμερα η εγκυρότερη και πληρέστερη υπεράσπιση του χριστιανισμού, με αριστοτεχνική επιχειρηματολογία και διαλεκτική δύναμη.

Ο Ωριγένης δεν κρύβει την πλατωνική και στωική του φιλοσοφική ταυτότητα που την αντιλαμβάνεται να ολοκληρώνετε στους λόγους του Ιησού αναπτύσσοντας άριστα την αρχή της μετεμψύχωσης για την κάθαρση των ψυχών. Για 300 χρόνια και έως το 533 είχε σημαντική θέση στους Άγιους Μάρτυρες της χριστιανικής εκκλησίας.  Η δογματική και περιορισμένη αντίληψη κάποιων θεολόγων αφάνισαν το τεράστιο έργο από την χριστιανοσύνη και οδήγησαν στη λήθη τον χριστιανό Ωριγένη φιλόσοφο. Ο αφορισμός του υπογράφηκε από τον Ιουστινιανό…… Μα πολλές από τις αρχές του ενσωματωθήκαν και λειτουργούν μέσα στον χριστιανισμό.

                                                         

Η βιβλιογραφία είναι πλούσια καθώς και στο διαδίκτυο υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες.

 

Advertisements