Ένα μεγαλοπρεπές Ιερό. Ο Ναός του Ήλιου στο Κοναράκ.

Χρίστηκε τον 13ο αιώνα μΧ, από τον βασιλιά Ναρασίμα όπου ήταν διάσημος γιατί είχε νικήσει τους Μογγόλους εχθρούς.

Το τέμπλο του Ήλιου Σουρήα είναι γνωστό και για τα περίφημα ερωτικά του γλυπτά.  

Η ιστορία πολλές φορές αντικρούετε με τις παραδώσεις κι εδώ έχουμε μια τέτοια περίπτωση. Ο μύθος, η παράδοση, κάλυψε την ιστορία και τον σκοπό του πανέμορφου κτηρίου…

Ο σουρεαλιστικός, τολμηρός ερωτισμός των αγαλμάτων αποτελεί ένα γεγονός ανεξήγητο…Δεν μπόρεσε κάποιος μελετητής έως σήμερα να δώσει μία σαφή εξήγηση για την ύπαρξη τούτων των αισθησιακών αγαλμάτων. Υπάρχουν αρκετές δε προτάσεις, αλλά καμία από αυτές δεν είναι αποδεχτή στο σύνολο των ινδών επιστημών.

Το οικοδόμημα στηρίζεται σε μία βάση που φανερώνει ένα πέτρινο άρμα με ρόδες και επτά άλογα να το σέρνουν. Το ονειρικό οικοδόμημα με την μοναδικά δαντελένια διακόσμηση, δίνει την εντύπωση πως είναι έτοιμο να διασχίσει τους ουρανός του σύμπαντος.

Ο μύθος λέει ότι κτίστηκε από το γιο του Κρίσνα, τον Σάμπα. Που ο Σάμπα ήταν γνωστός για την μεγάλη του ομορφιά και τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του. Κάποτε ο Σάμπα με την βοήθεια του σοφού Ναράδα κατέφερε να μπει κρυφά στο χαρέμι του πατέρα του, με τις χίλιες εξακόσιες ογδόντα πανέμορφες γυναίκες. Ο Πατέρας Κρίσνα τότε τιμώρησε τον γιο Σάμπα με την λέπρα που κατέστρεψε την εξωτερική ομορφιά του…Ο Κρίσνα μετά από λίγο μετάνιωσε και συμβούλεψε τον γιο του, ότι για να ξαναποκτήσει την πρότερη υγεία του θα έπρεπε να απομονωθεί και να προσεύχεται στο δάσος για δώδεκα χρόνια στον θεό Ήλιο…Αφού λοιπόν ο Σάμπα έκανε την εξαγνιστική άσκηση, επανήλθε η υγεία με την ομορφιά του και έκτισε το τέμπλο προς ευχαριστία στο θεό Ήλιο αλλά ζήτησε από τους γλύπτες, να αφηγηθούν την ζωή και τους έρωτες του πατέρα του….

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να φανερώνετε η επίδραση της αρχαία Ελληνική σκέψης και κουλτούρας στον ινδικό πολιτισμό. Αντίθετα με όσα πίστευαν τους προηγούμενους αιώνες, ότι δηλαδή η Ινδία επηρέασε τους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς.

Ο Ναός του Ήλιου Σουρήα, γίνετε μια ακόμη απόδειξη αφού δεν είναι τίποτε παραπάνω από τους μύθους του Ήλιου και του γιού του Φαέθωντα. Του Ηρακλή και του φίλου του Ιόλαου στον Θηβαϊκό μύθο και τόσους προϊστορικούς ελληνικούς μύθους κατάλληλα προσαρμοσμένους, διαμορφωμένους στον δικό τους πολιτισμό!                 

                                                                        

 

http://asi.nic.in/asi_monu_whs_konark.asp   

Μια ιστοσελίδα για το όμορφο Τέμπλο.

                                                                              

Όχι δεν είναι ο Αι Γιώργης…ούτε ο Αι Δημήτρης…

Advertisements